Themalezing en herdenking bevrijding Weert

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Fotograaf: Arjanne van Voorst

Op donderdag 21 september om 19.00 uur zal bij het Suffolkmonument aan de Stadsbrug in Weert de bevrijding van Weert worden herdacht. In verband met de kermis is de herdenking een dag vervroegd: Weert is feitelijk op 22 september 1944 bevrijd.

Themalezing

Voorafgaand aan deze Suffolkherdenking organiseren de Wapenbroeders Weert om 16.00 uur een themalezing over de Bevrijding van Weert bij café-zaal Bee-j Bertje op Laar. Theo Schers, oud-medewerker van het gemeentearchief Weert, houdt er een gratis informatieve lezing over de militaire operatie Market Garden van 1944.

Operatie Market Garden, die in Neerpelt begon, bestond uit luchtlandingstroepen, maar ook uit grondtroepen die vanuit het zuiden (Neerpelt) naar het noorden trokken. De operatie werd een groot fiasco met duizenden gesneuvelde militairen in slechts één week tijd. Positief was wel dat Weert, Nederweert, Cranendonck, Eindhoven en Helmond en diverse andere steden en dorpen in Noord-Limburg en Brabant bevrijd werden en dat daarmee de hongerwinter voor burgers in deze gebieden werd voorkomen.

De Wapenbroeders Weert willen met de organisatie van deze themalezing bijdragen aan de overdracht van kennis, respect en waardering voor hen die vielen voor onze vrijheid. In het bijzonder nodigen zij ook actieve en postactieve veteranen, (oud-)militairen zoals dienstplichtigen, KVV-ers en Technisch Specialisten uit de themalezing en herdenking te komen bijwonen. Ook burgerpersoneel van de KMS is van harte welkom. Aan de geïnteresseerde burgers van Weert is eveneens gedacht: daarvoor zijn 10 plaatsen gereserveerd, mits uiterlijk 16 september aangemeld.

Programma

Het programma start met de ontvangst bij Bee-j Bertje op Laar, om 15.30 uur. De lezing start om 16.00 uur en duurt tot 17.45 uur. Voor degenen die daarna meegaan naar de herdenking bij de Stadsbrug is er een lichte maaltijd.

De herdenking bij de Stadsbrug begint om 19.00 uur en eindigt om 19.45 uur. Daarna is er de mogelijkheid om bij het Munttheater een drankje te nuttigen.

De themalezing met koffie, vlaai en consumptie plus de eventuele lichte maaltijd kunnen de Wapenbroeders Weert geheel gratis aanbieden door ontvangen subsidies. Je hoeft dus geen lid te zijn van de Wapenbroeders om aan de lezing en de herdenking deel te kunnen nemen. Wel wordt je gevraagd je uiterlijk 16 september aan te melden via [email protected] of 06-51238413.


Op de foto: Veteraan Henk Vogels , oud-medewerker van de gemeente Theo Schers en secretaris van de Wapenbroeders Weert Peter William Schreuders (foto door Arjanne van Voorst)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie