Verhuizende Weerter ondernemers laten stadsgroeikansen zien

De grote leegstand van winkelpanden in het centrum van Weert is volgens wethouder Suzanne Winters “zorgelijk”. Tegelijkertijd zorgt de verhuizing van bestaande ondernemingen naar het kernwinkelgebied, volgens haar, voor een positieve bijdrage aan de aantrekkelijkheid van Weert als winkelstad.

De bezoekersaantallen aan het centrum van Weert stegen volgens de wethouder het afgelopen jaar met zo’n 20 procent. Maar wat kan er nog meer allemaal gedaan worden om de binnenstad van Weert populairder te maken bij het winkelend publiek? En wat is de rol van de gemeente daarin?

Leegstaande winkelpanden landelijk probleem

Zo’n 20 procent van alle winkels in het centrum van Weert staat momenteel leeg. Wethouder Winters: “Je ziet in heel Nederland dat de leegstand in winkelpanden, vooral in middelgrote centra, aan het stijgen is. Dat is een zorgelijk iets”. Toch ziet de wethouder een lichtpuntje. Een aantal ondernemingen verhuisden onlangs naar nieuwe winkelpanden. “Eigenlijk zijn het bestaande winkels die het heel goed doen in onze stad en daardoor een mooie verhuizing hebben kunnen maken door een groter pand te betrekken.” Kiwi Outdoor, Selected by LIS, Getano’s Candyshop en [ON]gewoon Baby & Kids verhuisden de afgelopen weken naar een nieuwe, betere locatie in de binnenstad.

Aantrekkelijke winkelstad

Deze verhuizingen zorgen niet voor een daling van de leegstand van winkelpanden, maar verhogen wel de aantrekkelijkheid van Weert als winkelstad, zo vindt wethouder Winters: “We willen als gemeente een mooi kernwinkelgebied hebben waar aaneengesloten winkels liggen. Dat is aantrekkelijk voor het publiek. Dan kun je winkel in, winkel uit”. De verhuizingen van winkels naar het centrum dragen hieraan bij, aldus de wethouder.

Winkels moeten winkels blijven

De laatste jaren worden bestaande winkelpanden nogal eens omgebouwd tot woonruimten. De leegstand neemt hierdoor af. De wethouder: “Ik snap dat dat in sommige gevallen een mooie oplossing lijkt, maar we vinden vooral in het kernwinkelgebied dat winkels ook winkels moeten blijven. Er moet in de straat altijd een mooie mix blijven van winkels, detailhandel en ambachtschap. Het liefst zie je dus dat in een binnenstad voornamelijk winkels te vinden zijn.”

In deze video legt wethouder Suzanne Winters uit waarom de verhuizing van bestaande winkels naar ‘betere’ locaties in de binnenstad volgens haar een positieve ontwikkeling is. Ook vertelt ze onder andere op welke manier de gemeente iets kan doen tegen de, in sommige gevallen, hoge huurprijzen van winkelpanden.

Bekijk de video: https://youtu.be/y4snYO5EQRo

Bekijk hieronder een fotoreportage van de heropening van onder andere Getano’s handelsonderneming op 1 september en [ON]gewoon baby & kids op 15 september: