De rijke vaandeltraditie van Weert komt tot uiting in 2024

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd
Vaandels in Museum W

In 2024 organiseert Museum W het project “Vaandels en Weert”. Om dit project succesvol te laten verlopen, doet Museum W een beroep op alle soorten verenigingen en groepen in Weert. Vriendenclubs, sportverenigingen, buurthuizen, vrijwilligers en buren worden van harte uitgenodigd om bij te dragen door een nieuw vaandel te creëren voor de tentoonstelling in de Paterskerk en de daaropvolgende optocht door het centrum van Weert.

Samenwerkingsproject: “Vaandels en Weert”

Weert kent een levendig verenigingsleven met schutterijen, sportclubs, muziekverenigingen en vele andere groepen die de stad kleur geven. Verenigingen vormen het fundament van onze stad en velen van hen koesteren prachtige vaandels. Sinds de negentiende eeuw zijn vaandels een belangrijk symbool voor deze groepen, waarmee ze met trots hun identiteit en verbondenheid uitdragen. Een vaandel is een krachtig symbool dat de vraag stelt: Wie zijn we? En waar staan we voor?

Rijke vaandeltraditie

Ook Weert heeft een rijke vaandeltraditie. Museum W beheert een schitterende collectie historische Weerter vaandels, waarvan enkele in het museum worden tentoongesteld. Deze vaandels zijn vaak meesterwerken van vakmanschap, vervaardigd met ambachtelijke technieken en versierd met goud. Een vaandel is immers een prachtig visitekaartje in de openbare ruimte en vormt een belangrijk onderdeel van het Limburgse culturele erfgoed.

Oproep aan de inwoners van Weert

In maart 2024 wordt in de Paterskerk een grootschalige vaandeltentoonstelling georganiseerd. Alle vaandels die zijn gemaakt door deelnemende groepen zullen hier worden tentoongesteld. Als afsluiting van de tentoonstelling vindt tijdens het Museumweekend op zondag 7 april 2024 een vaandeloptocht plaats. De nieuwe vaandels zullen de stad opfleuren en met trots worden getoond aan het Weerter publiek.

Voor deze tentoonstelling en optocht kan elke inwoner van Weert een vaandel maken om te laten zien wat Weert Wieërt maakt.

Wie kan deelnemen?

Alle groepen en verenigingen uit Weert zijn welkom om deel te nemen, zelfs als ze niet officieel zijn geregistreerd. Vriendenclubs, sportverenigingen, buurthuizen, vrijwilligers, buren, kortom, iedereen die op welke manier dan ook een gevoel van verbondenheid ervaart, is van harte welkom! Samen met je vereniging of club, of met een aantal leden daarvan, kun je een nieuw vaandel ontwerpen dat symbool staat voor jullie groep. Alles is toegestaan: borduren, schilderen, naaien, knippen en plakken. Het enige vereiste is dat het vaandel op een standaard gedragen kan worden, deze zullen worden verstrekt door het museum.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig of weet je niet waar te beginnen? In samenwerking met het RICK worden vaandelateliers georganiseerd waar je begeleiding kunt krijgen bij het ontwerp en de creatie van je vaandel. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alles thuis te doen.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten in Museum W, gelegen aan de Meikoel 2 in Weert, op woensdagavond 18 oktober (aanvang om 19:00 uur) en donderdagavond 19 oktober (aanvang om 19:00 uur). Je kunt je aanmelden via [email protected].

Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgebreide informatie gegeven over het gehele project, de vaandelateliers en de tentoonstelling met afsluitende optocht. Wees van harte welkom!

Ben je enthousiast en wil je alle informatie over “Vaandels en Weert” delen met jouw vereniging of club? Kijk dan op https://www.museumw.nl/vaandels-en-weert voor meer details.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie