Lezing Erfgoed in Cranendonck

Algemeen Cranendonck Regio Uitgaan Reageer 2 min. leestijd

Cranendonck – De Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ organiseert op maandag 23 oktober een lezing door drs. Ria Berkvens in zaal ‘De Borgh’ te Budel, met als thema ‘Erfgoed in Cranendonck’.

Wat verbindt de opgraving naar De Burght in Budel, het rijksmonumentale klooster in Maarheeze en de historische foto’s van Zinkfabriek Nyrstar in Budel-Dorplein? In het kort: ze zijn allemaal deel van ons (cultureel) erfgoed.

De afgelopen jaren heeft de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant hard gewerkt aan een instrumentarium voor het erfgoedbeleid in de aangesloten gemeenten, waaronder Cranendonck. Naast een archeologische kaart en een erfgoedkaart zijn ook een erfgoedgeowiki en een erfgoednota tot stand gekomen. In deze laatste is geconstateerd dat de integratie en uitvoering van het erfgoedbeleid in de gemeente Cranendonck nog niet optimaal is, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen te melden.

Met de nieuwe Omgevingswet op komst is het van belang om de huidige stand van zaken te evalueren op het gebied van archeologisch, gebouwd en immaterieel erfgoedbeleid in Cranendonck, en ook vooruit te kijken naar de toekomst. Ria Berkvens, auteur van “Bouwstenen voor de toekomst: Erfgoednota gemeente Cranendonck 2022-2028”, is bij uitstek geschikt om dit thema onder de aandacht te brengen. We moedigen geïnteresseerden in onze lokale geschiedenis, monumenteneigenaren en beleidsmakers ten zeerste aan om deze lezing bij te wonen.

Ria Berkvens (1970) heeft Klassieke en provinciaal Romeinse archeologie gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen. Ze werkte van 1999 tot 2007 bij de gemeente Breda. Sinds 2007 is ze werkzaam als regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (voorheen de Milieudienst van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en geeft ze advies aan meer dan 15 gemeenten in de regio, waaronder de gemeente Cranendonck, op het gebied van archeologie en cultuurhistorie.

  • Datum: maandag 23 oktober 2023;
  • Tijd: 20.00 uur;
  • Locatie: Zaal ‘De Borgh’, Dr. A. Mathijsenstraat 15, Budel;
  • Toegang: Gratis voor leden, niet-leden betalen € 2,50.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie