Met het keyboard kun je van alles spelen

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

Het keyboard is een jong instrument met een grote aantrekkingskracht. Rond 1980 is het gemaakt en sinds die tijd is het niet meer weg te denken uit de popmuziek. Ook de dertienjarige Pleun speelt graag op haar keyboard. Haar vingers vinden moeiteloos de juiste toetsen en knopjes. “Er zitten zoveel verschillende knopjes op waarmee je van alles kunt. Dat maakt het spelen leuk.”

Vanaf haar negende speelt Pleun Bours keyboard. Ze volgt haar lessen bij RICK. Vandaag heeft ze weer les. Met de stoffen tas met zwarte en witte toetsen erop (gemaakt door haar moeder) over haar schouder, loopt ze de trap, bij de Wilhelminasingel 12, af naar beneden. Hier zit de pop- en rockafdeling van RICK en bevinden zich de leslokalen voor onder andere keyboard. In het lokaal staan meerdere keyboards klaar om op te spelen. Pleun installeert zich en begint de popsong ‘The Final Countdown’ te spelen. Docent Eric Kessels luistert en geeft praktische aanwijzingen. “Zing het lied maar in je hoofd mee. Ja, nu heb je het ritme goed door. Popmuziek speel je vanuit je hart.” Pleun en docent Eric finetunen het nummer. “Hier mag je iets meer power geven en daar laat je de noten in elkaar overvloeien.” Pleun straalt als het lukt. “Ik vind het leuk om lastige muziek te spelen. Ook die kun je leren spelen.” 

Pleun Bours is in de Weerter wijk Moesel geboren en volgt het Tweetalig Onderwijs op Het College in Weert. Ze wilde eerst dansen. Op de basisschool deed ze mee met een musical. “Muziek heb ik altijd leuk gevonden.” Haar ouders stimuleerden Pleun om een muziekinstrument te leren spelen. Pleun twijfelde tussen keyboard, piano en gitaar. “Gitaar is het niet geworden. Als je linkshandig bent, is dat best lastig.” Ook piano werd het niet. “Die heeft zoveel toetsen. Dat vind ik er verwarrend uitzien.” Het werd uiteindelijk keyboard. De verschillende knoppen vindt Pleun stoer. “Het toetsenbord ziet er overzichtelijk uit en met de knoppen kun je allerlei geluiden en beats laten horen.”  

Naast de keyboardlessen volgt Pleun bandlessen bij RICK Rockplein. Op het Rockplein krijgen leerlingen de kans om in een bandje te spelen, samen met andere muzikanten. Regelmatig treden ze op, bijvoorbeeld tijdens Cultureel Lint. Pleun speelt keyboard in de eigen band ‘Whatever’. “Iedere leerling bij RICK mag en kan meedoen in een band. Of je nu lang of kort les hebt. Het is super leerzaam. In de band leer je naar elkaar te luisteren en samen te werken. Het is ontzettend tof om met elkaar muziek te maken”, zegt docent Eric Kessels. Pleun speelt graag in de band. “Je kunt er je eigen draai aan liedjes geven en het is leuk om samen met anderen muziek te maken.” Voor Pleun blijft het daar niet bij. Ze heeft een goed gehoor en een mooie stem. Ze zingt graag achter het keyboard mee met de muziek. Ook speelt ze muziek die ze hoort na. Zo ‘pongelde’ ze net zo lang tot het lukte om filmmuziek van Harry Potter mee te spelen. “Ik vind het grappig om te doen en probeer van alles uit.” Van deze dame gaan we in de toekomst zeker meer horen! 

Wil je ook keyboard leren spelen of in een band muziek maken? Je bent nooit te oud of te jong om te beginnen. Schrijf je in voor muzieklessen bij RICK via www.rickraakt.nl/muziek.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie