Nieuwe mensen ontmoeten bij dameskoor Intermezzo

Plaats een reactie

Als je blij bent, begin je vanzelf te zingen. Dat geldt zeker voor Wil Oostendorp. Ze zingt al meer dan 25 jaar in het vrouwenkoor Intermezzo van RICK en is nog lang niet uitgezongen. “Voor geen goud zou ik het willen missen. Het zingen, maar ook de contacten binnen het koor zijn geweldig!”

Met zingen vergeet je alles

Wil Oostendorp is een Amsterdamse en in 1972 naar Weert verhuisd. Ze werkte bij een groothandel in naaimachines. “De machines die in De Bera tricotagefabriek in Weert stonden, zijn via ons aangeschaft”, vertelt Wil. Toen haar man Hans bij het Weerter bedrijf Hoechst ging werken, vestigden ze zich hier. Wil houdt van lezen, fröbelen met kaarten en zingen. In Amsterdam zong ze al bij een groot Nederlands koor. “Zingen is heerlijk. Je vergeet alles. Wat je thuis nog moet doen of wat er om je heen gebeurt. Bij ons thuis waren we met vijf kinderen. Onder het afwassen, zongen we met de meisjes samen.”

Intermezzo

Het zingen heeft Wil nooit losgelaten. Ook niet in Weert. “Op een verjaardagfeestje vertelde een vrouw over het koor Intermezzo. Ik ben toen een keer gaan luisteren en was meteen verkocht.” Het koor Intermezzo is rond 1986/1987 opgericht door Toon Janssen, de directeur van wat toen nog de Streekmuziekschool heette. Vanaf 1989 heeft dirigente Rita Scheffers het vrouwenkoor overgenomen. “Rita is onze drijvende kracht. Ze is dag en nacht met muziek bezig, is heel toegankelijk en weet wat we aankunnen.”

Liederen met een verhaal

Intermezzo staat voor tussenspel. Officieel is het een korte, meestal komische scène, gespeeld om het publiek tussen de bedrijven van een groter toneelstuk door te vermaken. Het koor telt momenteel tussen de 45 en 50 leden. Het jongste lid is in de 50, het oudste 86. Ondanks dat de dames al aardig op leeftijd zijn, is het repertoire heel breed. “Je kunt het zo gek niet bedenken, of we zingen het.” Als voorbeelden noemt Wil stichtelijke liederen zoals O, Magnium Mysterium, Het dorp van Wim Sonneveld, nummers van Billy Joël en The Beatles, Roller coaster van Danny Vera en liedjes in het Portugees, Russisch of Zoeloe. Wat vindt Wil zelf mooi? “Een heleboel. Vooral liederen met een verhaal. Iets wat niet veroudert, maar altijd mooi blijft.” Ze noemt specifiek de muziek uit de film Les Choristes. Deze film gaat over een jongensinternaat, waar een leraar de jongens stimuleert om te gaan zingen. “Prachtig hoe hij zijn passie voor zingen doorgeeft aan anderen.”

Heel wat hoogtepunten

Hoogtepunten waren er velen. Het optreden afgelopen juni in het Munttheater in Weert (Generation in concert), waar ze een medley uit de musical My Fair Lady zongen. Het optreden in Oudenbosch met een mannenkoor en twee andere dameskoren. Het optreden in Zeist, dat een koorlid had georganiseerd die naar Zeist was verhuisd. Het concert in Alphen aan de Rijn waar het koor samen zong met een koor dat ook Intermezzo heet. Of de winterconcerten en het optreden in Maastricht ter ere van hun vijftienjarig bestaan. In het rijtje van successen hoort ook het Cultureel Lint. Een persoonlijk hoogtepunt voor Wil is het optreden van het koor tijdens haar 40-jarig huwelijk. “Het koor zong toen de Messe zu Ehren des Hl. Petrus en een paar zelfgekozen liederen. Zo mooi.”

Oog voor elkaar

Ieder seizoen wordt afgesloten met een gezellig uitje. Vaak een fietstocht. Afgelopen jaar was het een high tea bij één van de dames thuis. Iedereen had iets gemaakt. “We zijn een hechte groep. Iedereen kijkt naar elkaar om. Als er iemand ziek is, gaan we met een paar leden op bezoek.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Het koor repeteert sinds de pandemie op dinsdagochtend van 9.45 tot 11.30 uur in het buurthuis aan de Christinelaan 25 in de wijk Moesel. “De ruimte bij RICK was te klein om anderhalve meter uit elkaar te zitten. Hier hebben we volop ruimte.” Een plus vindt Wil dat ze overdag repeteren. “Zo hoef je ’s avonds de deur niet meer uit.” Wil benadrukt dat je geen noten hoeft te kunnen lezen om mee te zingen. “Het is gewoon heel erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen die ook van zingen houden.”

Houd jij als 50-plusser van zingen? Dan is het dameskoor Intermezzo wellicht iets voor jou! Bezoek gerust eens vrijblijvend een repetitie op dinsdag om 9.45 uur in Buurthuis Moesel. Kijk voor meer informatie op www.rickraakt.nl/intermezzo of bel naar RICK: 0495-533954.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie