Startsein voor nieuwbouw SJG Weert

Algemeen Weert 2 reacties 4 min. leestijd

Met een eerste schop in de grond gaven zorgmedewerkers van SJG Weert woensdag 11 oktober het startsein voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Het bestaande, verouderde gebouw maakt hiermee straks plaats voor een compact, modern en toekomstbestendig ziekenhuis.  

In aanwezigheid van een groot aantal collega’s plaatsten SJG-medewerkers een eerste schop in de grond. Hiermee gaven zij het feestelijke startsein voor de bouw van een nieuw SJG, muzikaal omlijst door slagwerkers van Percussion Friends. De schoppen kenden een bijzonder Weerter tintje: ze zijn beschilderd door cliënten van PSW, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.  

Breed zorgaanbod, meer comfort 

Het nieuwe ziekenhuis wordt met 20.000 vierkante meter compacter en overzichtelijker dan de huidige 35.000 vierkante meter. Dit is mogelijk doordat ruimtes efficiënter benut worden en werkprocessen zo slim mogelijk worden uitgevoerd. Het brede zorgaanbod blijft hetzelfde als nu. Wel is het nieuwe ziekenhuis voorzien van meer gemak. Zo kent het nieuwe ziekenhuis een groter aantal eenpersoonskamers, voor meer privacy en comfort. Ook komen er bijvoorbeeld kraamsuites, waarvan er een is uitgerust met een bevalbad. Hier vindt alle zorg rondom de bevalling en kraamperiode plaats in een huiselijke omgeving. 

Slimme inrichting 

Het nieuwe ziekenhuis, ontworpen door Wiegerinck Architecten, wordt gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek en bestaat uit 5 lagen. Op de begane grond komen de spoedeisende hulp, de huisartsenpost, de intensive care, het priklaboratorium, de medische beeldvorming en de apotheek. De poliklinieken komen op de eerste etage. Op de tweede verdieping komen een vrouw-moeder-kind centrum en de dagbehandeling. De derde en vierde etage worden ingericht als verpleegafdelingen. Op de vijfde verdieping staan technische installaties.

Als deze eerste bouwfase is voltooid, starten de voorbereidingen voor uitbreiding van het ziekenhuis aan de achterzijde (Boerhaavestraat). Hier komt ruimte voor het operatiecentrum, een aantal poliklinieken, de kantooromgeving en het restaurant. De verwachting is dat fase 1 in de eerste helft van 2025 klaar is. Fase 2 moet in 2030 gereed zijn. In de aansluiting tussen beide fases worden een nieuwe ingang en centrale hal gerealiseerd. 

Klaar voor de toekomst 

Het nieuwe SJG is zo ontworpen dat er ingespeeld kan worden op krimp en groei. Ook voldoet het aan de meest actuele duurzaamheidseisen: door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kan straks ultrazuinig omgegaan worden met het energieverbruik. Met de nieuwbouw van het SJG heeft de regio Weert straks een toekomstbestendig ziekenhuis waar de patiënt kan blijven rekenen op hoogwaardige zorg dichtbij, met meer privacy en comfort. Naast brede basiszorg blijft het SJG prominent aandacht houden voor kwetsbare ouderen en de behandeling van kanker. 

Nieuwbouw volgen met app 

Voor iedereen die de nieuwbouw van het ziekenhuis wil volgen, is de BAM Bouwt app beschikbaar. Deze gratis app is te downloaden via de App Store of Google Play.

Bekijk een video: https://youtu.be/cwpPR-bL3JE

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties