Uitstrooiing van Anthony Farey Gunnell bij kameraden in Tungelroy

Algemeen Dorpen Tungelroy Weert Reageer 2 min. leestijd

Zaterdag was een dag die voor sommige mensen heel erg gedenkwaardig is, zelfs voor degenen die niet in onze gemeente of zelfs niet in Nederland wonen. Deze dag herinnert ons aan het noodlot dat Weert en met name het kerkdorp Tungelroy op 29 december 1943 trof. Op die dag stortte een Avro Lancaster-bommenwerper DS834 neer in de buurt van Tungelroy, waarbij vier van de zeven bemanningsleden het leven lieten. Het betrof jonge mannen die dapper vochten voor onze vrijheid.

De namen van deze helden zijn Keith Selwin Bell, Laurence Harvard Jones, Graham Johnson en Arthur Morley Wilkinson. Hun laatste rustplaats bevindt zich op de begraafplaats naast de St. Barbara-kerk in Tungelroy. De andere drie bemanningsleden overleefden de crash en keerden uiteindelijk terug naar hun families.

Eén van deze overlevenden, Anthony Farey Gunnell, overleed op latere leeftijd in 2018 en koesterde de wens om bij zijn kameraden te worden uitgestrooid. Zaterdag 30 september was die dag gekomen. Zijn zoon, vergezeld door andere familieleden, waaronder een kleinzoon van Anthony, waren uitgenodigd voor deze bijzondere gebeurtenis. Tijdens de kerkdienst in de St. Barbara-kerk sprak de zoon woorden van dankbaarheid uit voor degenen die nauw betrokken waren en hulp boden vlak na de crash.

Na de kerkdienst vond een ceremonie plaats bij de vier oorlogsgraven, waar de as van Anthony Farey Gunnell werd uitgestrooid bij zijn kameraden. Ook de schoolkinderen van Tungelroy waren betrokken bij deze plechtigheid, nadat ze eerder deze week uitleg en verhalen hadden gehoord over dit bijzondere hoofdstuk uit de geschiedenis. De kinderen legden bloemstukken bij de vier graven en de nabestaanden legden een krans. Met ‘The Last Post’ als afsluiting zal deze dag de geschiedenisboeken ingaan als een gedenkwaardige en emotionele afsluiting voor de familieleden.


Een bijdrage van Michel Collignon

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie