Weerter jongeren debatteren over klimaatvraagstukken

Algemeen Uitgelicht Weert 1 reactie 3 min. leestijd

In het Stadhuis in Weert werd maandag de tweede editie gehouden van Klimaat Praat. Tijdens deze ‘klimaatconferentie’ debatteerden leerlingen uit de bovenbouw van Het College, de Philips van Horne en het Kwadrant over klimaatvraagstukken. Wethouder Lizbeth Steinbach opende het ‘topoverleg’.

Klimaattop

“Goedemorgen wereldleiders”, met die woorden begroette de wethouder de leerlingen die meededen aan Klimaat Praat. “Dit is inderdaad een simulatie van de klimaattop die gaat plaatsvinden in Dubai”, zo verklaart wethouder Steinbach haar welkomstwoorden.

Debatteren

In groepjes bereidden de jongeren een debat voor waarna ze in de raadszaal, als vertegenwoordigers van verschillende landen, met elkaar over verschillende klimaatvraagstukken in conclaaf gingen. Zo werd er gepraat over landbouw en ontbossing maar ook over energietransitie in relatie tot mobiliteit.

Gastsprekers

Tussen de debatten door kwamen er gastsprekers aan het woord. Zo waren Peter Siegmund van het K.N.M.I. en Mark Bressers van de Nederlandse Emissieautoriteit te gast.

Conclusies

Na afloop van de debatten kwamen de leerlingen met aanbevelingen over hoe de klimaatproblemen op te lossen. En niet alleen op mondiaal niveau; ook oplossingen voor Weert werden aangedragen. “Ik hoop in de resultaten die ik op het einde van de dag in ontvangst ga nemen ook wat terug te zien voor Weert waar ik mee aan de slag kan gaan”, zo blikte wethouder Steinbach in de loop van de ochtend al vooruit op het einde van de Klimaat Praat.

Weerter Jongeren Klimaatmaand

Het is de tweede keer dat Klimaat Praat plaatsvindt. De ‘top’ is onderdeel van de door de gemeente Weert georganiseerde ‘Weerter Jongeren Klimaatmaand’. Deze vindt nog plaats tot 5 november a.s.. Tijdens deze maand zijn er voor kinderen en jongeren verschillende activiteiten over onder andere klimaat en duurzame energie. Wethouder Steinbach: “Dat hebben we gedaan omdat begin november de Nationale Klimaatweek is. Daar komen heel veel elementen bij elkaar die wij als gemeente van belang vinden. Denk aan energie, duurzaamheid, afvalrecycling. Wij vinden het als gemeente heel belangrijk om een bijdrage te leveren aan een gezond klimaat”.

In deze video nemen we een kijkje bij de Klimaat Praat. Wethouder Lizbeth Steinbach vertelt ons meer over deze ‘top’. Ook praten we met deelnemer Cian de Vreeze: https://youtu.be/z66sZQsDRZ8.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie