Nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Budel bijna klaar

Budel – De nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen op het voormalige terrein van sporthal De Schulp aan de Poelderstraat in Budel is bijna klaar. Vandaag zijn de eerste vluchtelingen hier al komen wonen. Doordat het nog steeds oorlog is in Oekraïne, neemt het aantal Oekraïense vluchtelingen verder toe. Daardoor is er sinds kort een tekort aan opvangplekken. Met deze nieuwe opvanglocatie zorgt de gemeente Cranendonck voor extra opvangplekken.

Meer ruimte en privacy voor gezinnen

Op het Schulp-terrein zijn zes tijdelijke woningen geplaatst voor Oekraïense vluchtelingen. Hier komen vooral gezinnen te wonen van maximaal vier personen. Vier gezinnen verhuizen van de opvanglocatie aan de Rubenslaan en een gastgezin in Cranendonck naar de opvanglocatie De Schulp. Door hun verhuizing krijgen deze gezinnen meer ruimte en privacy. Welke vluchtelingen in de andere twee woningen en in de vrijgekomen kamers aan de Rubenslaan komen is nog niet bekend. Dat bepaalt de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant. Op het terrein van de Schulp zijn ook zes woningen geplaatst voor inwoners uit Cranendonck die dringend een tijdelijke woning nodig hebben. Deze worden op een later moment in gebruik genomen. 

Geschikt maken als opvanglocatie

Afgelopen tijd is veel gebeurd om het voormalige terrein van sporthal De Schulp geschikt te maken als opvanglocatie. Inwoners uit de buurt hebben meegedacht over hoe de opvanglocatie en de omgeving er het beste uit kunnen komen te zien. Eerst zijn betonplaten en leidingen voor elektriciteit, water en internet gelegd. Daarna konden de tijdelijke woningen geplaatst worden. Deze zijn ingericht met meubels en andere spullen. Oekraïense vluchtelingen uit Cranendonck hebben hierbij geholpen. Buiten is een gemeenschappelijke plek gemaakt voor de bewoners. Deze wordt de komende tijd verder ingericht met picknicktafels, speeltoestellen, planten. Er komen buiten ook extra lampen en een gemeenschappelijke fietsenstalling. Op de opvanglocatie is straks elke dag een team medewerkers vanuit de gemeente aanwezig om de vluchtelingen te ondersteunen.