Axelle Lasut dé 6 miljoenste bezoeker zwembad De IJzeren Man

Het zal je maar gebeuren dat je de 6 miljoenste bezoeker bent van zwembad De IJzeren Man in Weert. Het overkwam de familie Lasut, en in het bijzonder dochter Axelle (7 jaar) op zondag 5 november 2023. Uit handen van Errol van Kempen, directeur en bestuurder van de stichting Zwembad De IJzeren Man, ontving ze een jaarabonnement voor recreatief zwemmen. Hiermee mag Axelle een jaar lang gratis zwemmen bij De IJzeren Man.

Verrassingen

Felicitaties kreeg ze van wethouder Martijn van den Heuvel, die samen met zijn dochters Fienne en Roselie naar het zwembad was gekomen. Er waren nog meer verrassingen. Een rugzak voor Axelle en haar zusje Philou (5 jaar) en een grote tas vol leuke gadgets. De cupcakes, gemaakt door medewerkster Miranda Bloem, vonden gretig aftrek bij de aanwezigen, evenals het feestelijke bubbelsap.

Vroege kaartjes

“Het is een grote verrassing. We hadden nooit gedacht dat we de 6 miljoenste bezoeker zouden zijn”, zegt moeder Evie, die net uit de nachtdienst komt. Haar man Michael gaat regelmatig met de kinderen naar het zwembad. Hij had al vroeg kaartjes gereserveerd. “Ik wist dat het slecht weer zou worden. Eerder was ik al eens te laat met reserveren en was het bad vol. Dat wilde ik nu voorkomen,” vertelt Michael.

Waterratten

Axelle en Philou zijn echte waterratten. Axelle heeft de zwemdiploma’s A en B. “Het leuke vind ik dat je allerlei trucjes in het water kunt doen, zoals een bommetje maken of kopje ondergaan. In het water heb je veel kracht en kun je dingen doen die je op het droge niet kunt.” Ondertussen roept haar zusje dat ze de borst- en rugcrawl al kan en van de glijbaan is geweest.

Regionale aantrekkingskracht

Wethouder Martijn van den Heuvel maakte graag ruimte in zijn agenda om aanwezig te zijn bij dit feestelijke moment. “We kunnen trots zijn op het feit dat we in Weert zo’n accommodatie als zwembad De IJzeren Man hebben, een zwembad waar zwemlessen worden gegeven en dat regionaal grote aantrekkingskracht heeft.” Errol van Kempen benadrukt dat het om de 6 miljoenste recreatieve bezoeker gaat. “Dat is exclusief de zwemlessen. We hebben jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers.”

Geworteld

Met het tellen van de bezoekers is begonnen op 23 december 1989. Het leuke is dat er nog twee collega’s van het eerste uur zijn, Petra Stultiens (administratie) en Ilse Puts (receptie). Voorin de hal van het zwembad zijn oude foto’s op een scherm te zien. “Het laat zien dat we geworteld zijn in de gemeenschap en een begrip zijn voor Weertenaren en ver daarbuiten.” Evie en Michael Lasut beamen dat. “We zijn opgegroeid met De IJzeren Man. Hier hebben we leren zwemmen, deden we mee aan de zwem4daagse en gingen we naar discozwemmen. Toen we kinderen kregen, zijn we met babyzwemmen begonnen, en nu leren Axelle en Philou op hun beurt hier zwemmen.”

Op een gegeven moment vinden Axelle en Philou alle aandacht wel genoeg. Ze willen het zwembad in. Dat geldt ook voor de kinderen van wethouder Martijn van den Heuvel. Even later liggen ze allemaal te spetteren in het zwembad.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst