Gemeente Weert wil startersregeling verlengen

Algemeen Politiek Weert Plaats een reactie 2 min. leestijd
Foto via: Jens Neumann via Pixabay

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om de populaire startersregeling voor beginnende woningkopers te verlengen. Sinds de oprichting van de regeling in 2007 zijn maar liefst 516 startersleningen toegekend, en de behoefte blijft groeien.

Na een recente wijziging van de verordening op 18 mei 2022, waarbij het maximale koopsombedrag is verhoogd naar €280.000,-, zijn er tot eind september 2023 al 80 nieuwe aanvragen voor startersleningen ingediend. Het oorspronkelijk toegewezen krediet van bijna 5 miljoen is bijna uitgeput.

Krediet van 1 miljoen euro

Het hoofddoel van de startersregeling is om beginnende woningkopers een steuntje in de rug te geven bij de aankoop van hun eerste huis. Door € 1.000.000,- aan extra krediet beschikbaar te stellen, hoopt de gemeente Weert minstens 70 nieuwe starters te kunnen ondersteunen bij de aanschaf van hun eerste woning.

Gebruik van regeling toegenomen

Het gebruik van de starterslening is gestaag toegenomen, waarbij in 2021 in totaal 31 leningen werden verstrekt, gevolgd door 45 leningen in 2022. Tot eind september 2023 zijn er al 55 aanvragen ontvangen.

Bij de startersregeling financiert de gemeente 25% van elke lening, terwijl de provincie 75% van elke lening voor haar rekening neemt, waardoor de gemeente slechts een beperkte financiële inspanning hoeft te leveren.

Druk op woningmarkt

Met de toenemende druk op de woningmarkt blijft het kopen van een woning een aantrekkelijke optie. De recente stijging van de hypotheekrentetarieven benadrukt de blijvende relevantie van de starterslening als een cruciaal instrument om de positie van nieuwe woningkopers op de markt te versterken.

Gemeenteraad beslist

De definitieve goedkeuring voor de verlenging van de startersregeling zal nog moeten komen van de gemeenteraad en zal worden behandeld tijdens de openbare vergadering op 21 november 2023.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie