Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man vernieuwt 

In september 2022 is Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert na een periode van intensieve verbouwing heropend, nu is het de beurt aan de inrichting. Dankzij het Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’, Provincie Limburg, Stichting Provisus, Kiwanis Weert en Stichting Jo Bergmansfonds kan deze stap gezet worden. 

Financiering

Het project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’, dat RLKM indiende samen met twaalf andere partners uit de Maasvallei en Kempen~Broek, waaronder NMC De IJzeren Man, werd in juni 2023 goedgekeurd. Dat levert de komende drie jaar Europese financiering op om het landschapstoerisme in beide (grens)gebieden verder te ontwikkelen. Denk daarbij niet alleen aan bijkomende promotie of signalisatie, maar ook aan de (her)inrichting van bepaalde sites. De draagkracht van het landschap staat voorop. 

Tal van onontdekte verhalen en plekken

Bovendien heeft de grensstreek zowel in de Maasvallei als in Kempen~Broek nog tal van onontdekte verhalen en plekken, die de drukte elders kunnen milderen en kansen kunnen geven aan de lokale (vrijetijds)economie. De Bath in Urmond bijvoorbeeld, waar je nu als fietser of wandelaar gewoon voorbij zoeft, of het Urnenveld in Weert (een van de grootste van Europa). Maar ook de buitenaanleg aan De Wissen staat op het programma, net als de herinrichting van NMC de IJzeren Man, de plaatsing van een aantal watertappunten voor wandelaars en een aantal rustplekken aan de randen van natuurgebieden of dorpskernen. 

Herinrichting NMC

Momenteel wordt er dan ook hard achter de schermen gewerkt door het bestuur, medewerkers en vrijwilligers om de herinrichting van het NMC te realiseren. De herinrichting bestaat uit een nieuwe permanente presentatie, een doe- en ontdekplein, een vernieuwde website en ook wordt de tuin nog mooier. Eind juni 2024 dient de presentatie en het doe- en ontdekplein gereed te zijn, de website en tuin lopen hier parallel aan mee. 

Over Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’

Het Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ is een samenwerking van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland met de Provincie NL Limburg, gemeentes Kinrooi, Weert, Sittard-Geleen, Maastricht, Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik, en met Limburgs Landschap, Stichting Vrijheid Urmond (in de gemeente Stein), de VLM en het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man. Vanuit beide (bestaande) gebiedscoalities hebben ook de andere Provincies, gemeenten en organisaties een adviserende rol.