Oefening met militaire hulp: inzet van ‘Fire Bucket Operations’ op Weerterheide

112 Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Op het militair oefenterrein Weerterheide, dat ook bekend staat als Weerter- en Budelerbergen, is deze week een grootschalige oefening met hulpdiensten van start gegaan, met de ondersteuning van Defensie. De inzet van het ‘Fire Bucket Operations (FBO),’ wordt uitgevoerd in samenwerking met het o.a. Heli-Team Brandweer, Veiligheidsregio’s, en het Mobile Air Operations Team (MAOT) van de Luchtmacht.

Blushelikopter

Vandaag werd de laatste FBO-oefening van dit jaar gestart, waarbij een opvallende rol was weggelegd voor een Chinook helikopter die diende als blushelikopter. Het natuurgebied tussen Budel en Weert vormde het realistische decor voor deze bijzondere training.

Waterzak

Fire Bucket Operations draait om het effectief bestrijden van brand met behulp van een ‘Fire Bucket.’ Dit is een grote waterzak die vanuit de lucht boven de brand wordt gedropt, en vandaag werd het Blauwe Meertje als waterbron gebruikt.

Wat deze oefening extra speciaal maakt, is dat de brandweer hierbij militaire ondersteuning krijgt. Dit is essentieel omdat niet alle locaties gemakkelijk bereikbaar zijn voor traditionele brandweervoertuigen. Vooral natuurgebieden zoals de Weerter- en Budelerbergen kunnen uitdagend zijn voor brandweerinzetten, zoals eerder bleek afgelopen zomer.

Blauwe Meertje

Bij deze specifieke brandbestrijdingsmethode bevestigt het Mobile Air Operations Team van Defensie een ‘bambi bucket’ onder de helikopter op de locatie van de brand. Na het opstijgen klapt deze waterzak als een omgekeerde paraplu open. Om kostbare tijd te besparen, wordt de bucket zo dicht mogelijk bij de brand gevuld, zoals vandaag bij het Blauwe Meertje. Deze vulling kan overal plaatsvinden, zolang het water minimaal 2 meter diep is. Met een vernevelaar, vergelijkbaar met een douchekop onder de ‘bambi bucket,’ is het mogelijk om een groot gebied in één keer te besproeien. De Chinook die vandaag boven Weert en Cranendonck vloog kan met een indrukwekkende capaciteit van maximaal 7.600 liter water vliegen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie