Open wandeling door de wijk Fatima

Foto via Stadsgidsen Weert

Stadsgidsen Weert organiseert op zondag 10 december om 14.00 uur een open wandeling door de wijk Fatima. Onder leiding van stadsgids Ed Bijmans wandelen belangstellenden langs diverse bijzondere plekken in deze oudste woonwijk van Weert.

Tijdens de wandeling wordt o.a. aandacht geschonken aan de prachtige Fatimakerk (thans het Fatimahuis), ontworpen door de befaamde Weerter architect Pierre Weegels, aan het voormalige klooster en gymnasium van de Paters van de Heilige Geest (thans een wooncomplex in aanbouw), de Turkse moskee, het kerkhof, de Rumolduskapel aan de Molenpoort en het monument van Job Smeets aan de Wertha Boulevard.

Eerste industriewijk

Fatima staat bekend als de ‘eerste industriewijk’ van de stad met talloze gerenoveerde arbeiderswoningen én huizen in een ‘tuindorp-achtige’ omgeving.

De wijk is de laatste jaren ‘booming’ en is erg in trek bij jonge mensen; dit vanwege de karakteristieke woningen én de nabijheid van het centrum. Saillant detail: Fatima kent een uiterst actieve buurtvereniging en wijkraad.

Een stukje geschiedenis

Vroeger heette deze woonwijk ‘Molenveld’, genoemd naar de buitenmolen in de buurt van het klooster van de Paters van de Heilige Geest. Na 1900 werd hier naar Amsterdams voorbeeld een compleet nieuwe wijk gebouwd. Veel huizen kregen een grote voor- en achtertuin en de naam ‘Tuindorp’ was geboren.

In 1955 werd de noodkerk vervangen door een prachtige nieuwe kerk naar een ontwerp van de Weerter architect Pierre Weegels. De kerk werd vernoemd naar de Heilige Fatima en zo komt de buurt aan haar huidige naam, ‘Fatima’.

Na 1900 ontstonden aan de spoor- en kanaalkant van dit stadsdeel ook tal van industrieën. Fatima werd een arbeiderswijk.

Tijdens de wandeling besteedt de stadsgids naast de ontwikkeling van de woon- en industriële bebouwing ook aandacht aan de mensen, die deze volksbuurt hebben gemaakt tot wat zij nu is. Daar bestaan tal van kleurrijke anekdotes over.

Ook beantwoordt de gids vragen als:

 • Hoe zie je de kenmerken van een tuindorp nu nog terug?
 • Waarom ontstond juist rond deze wijk veel industrie?
 • Wat is het verband tussen de straatnamen en het verleden van de wijk?
 • Wie weet nog wat ‘De Bongerd’ was?
 • Wie is Job Smeets?
 • Waarom dit kunstwerk van Job Smeets zo is vormgegeven.

Praktische informatie

 • Start: de wandeling start bij de ingang van de Hema op de Nieuwe Markt;
 • Aanvang: 14.00 uur;
 • Kosten: 3 euro (tot 12 jaar gratis);
 • Duur wandeling: ongeveer 1,5 uur;
 • Maximaal aantal deelnemers: 20;
 • Aanmelden vóór 8 december: [email protected]  o.v.v. aantal deelnemers