Orde van ’t Kammeräödje 2024 voor Irene Kunnen-Weerts

Foto via De Rogstaekers

Op zaterdag 25 november werd Irene Kunnen-Weerts door Vorst Jasper van De Rogstaekers verrast met de toekenning van de orde van ’t Kammeräödje.

De Orde van ‘t Kammeräödje

‘t ‘Kammeräödje’ is een speciale onderscheiding van Stadsvastelaovendjvereîniging de Rogstaekers die hooguit eenmaal per jaar wordt uitgereikt aan een persoon of groep die zich op een bijzondere manier en vooral op de achtergrond verdienstelijk hebben gemaakt voor de Weerter vastelaovendj in het algemeen en De Rogstaekers in het bijzonder. De orde werd in 1992 voor de eerste keer uitgereikt.

Verdiensten Irene

Irene is geboren en getogen Weertse en vastelaovendjvierder in hart en nieren. Al vele jaren is ze voor en achter de schermen actief. Zo is ze 22 jaar als speler en als schrijfster verbonden geweest aan de Boonte Femiêliemiddig en is ze al een aantal jaren als kledingdame en grimeuse betrokken bij de Boonte Aovendj. Bovendien kan er altijd een beroep op haar worden gedaan bij speciale projecten, waaronder ‘Rogstaekers – De legende’, de spektakelmusical die door de vereniging in 2014 werd gerealiseerd in het kader van ‘Weert 600 jaar stad’.

Buiten al deze verdiensten voor de Rogstaekers is Irene al vele jaren optochtdeelnemer en was zij lange tijd lid van de Lambieck Knoup. Als tekstschrijfster heeft zij verschillende vastelaovendjlidjes op haar naam staan en won zij zelfs twee keer het Lidjesfestival. Uiteraard is Irene ook enthousiast vastelaovendjvierder en een vaste bezoeker van de vele activiteiten.

Uitreiking onderscheiding

Met recht is Irene Kunnen-Weerts een ‘Kammeräödje’ van De Rogstaekers te noemen. De uitreiking van deze onderscheiding zal plaatsvinden tijdens de Boonte Aovendj van donderdag 18 januari in het Munttheater te Weert.