Geen ‘prins’ maar eerste ‘kardinaal’ strijkt neer op Weerter vastelaovendj-bodem

V.V. De Kratskrejje Wieërt roept hun eerste hoogheid uit. Samen met diens 5 adjudanten betreedt deze “vreemde vogel” als allereerste kardinaal het vastelaovendj-podium.

De jonge maar groeiende vastelaovendj-vereniging V.V. De Kratskrejje Wieërt verovert de harten van vastelaovendj-vierders met een unieke en opmerkelijke keuze voor de titel van hun eerste hoogheid. In een primeur voor de “carnavalswereld” is de eerste titel van ‘kardinaal’ toegekend aan Dennis Rechmann die als charismatische voorganger van de jonge vereniging, de traditionele grenzen van het feest doorbreekt.

De kardinaal van de kraaien wordt vergezeld van een viertal uitzonderlijke adjudanten, Rob, Glenn, Kjeld en Tom.

Keuze voor een kardinaal

De keuze voor de naam titel kardinaal als prins van een vastelaovendj-vereniging is volgens de Kratskrejje een gedurfde en vernieuwende zet. Waar de meeste verenigingen vasthouden aan traditionele titels als “prins carnaval”, heeft deze nieuwe groeiende vereniging ervoor gekozen om een statement te maken. Het bestuur van de vereniging laat weten dat men hiermee een knipoog geeft naar de katholieke oorsprong van het volksfeest. Tevens is een kardinaal een vogeltje dat ontoevalligerwijze deel uitmaakt van dezelfde ‘orde’ als de kraai. En het is de kraai waar de vastelaovendj-vereniging haar naam aan ontleent. Maar is er nog een derde reden voor de afwijkende naamkeuze. Deze reden is echter voorlopig nog geheim. Het zou te maken hebben met de ontstaanslegende van de Kratskrejje die zelfs terug grijpt naar de tijd van Karel de Grote…

Receptie

Indien je nader met de eerste kardinaal en zijn gevolg wil kennismaken, ben je daartoe in de gelegenheid op diens receptie op 27 januari 2024 die vanaf 17.00 uur wordt gehouden in het Krejjenest gevestigd in: House Of Billiards /Anni’s Place aan de Maaspoort 23 Weert.


Een fotobijdrage van Carlo van Hout