Speelgoedproduct uit schappen Action vanwege auteursrechtenschending

Algemeen Opmerkelijk WdGlab Weert Reageer 4 min. leestijd

Speelgoedmaker Toi-Toys mag ‘Squishy Factory’ niet meer verhandelen. Het speelgoedproduct lag onder andere in de schappen van winkelketen Action.

Er moet een terugroepactie komen en alle producten in omloop moeten worden afgegeven of vernietigd. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. Toi-Toys bracht het op de markt en maakte daarmee inbreuk op auteursrechten en maakte zich schuldig aan ‘slaafse nabootsing’.

Speelgoedproducenten Seven Towns en Boti brachten samen het product ‘Doctor Squish Squishy Maker’ op de markt. Hiermee kun je knijpspeelgoed (squishies) maken. Het product werd in 2022 bekroond als ‘Speelgoed van het Jaar’. Het is een opvolger van de Stuff-A-Loons die zij eerder ontwikkelden en op de markt brachten.

Toi-Toys is een speelgoedleverancier die levert aan winkelketens in landen binnen en buiten Europa (waaronder winkelketen Action). Toi-Toys heeft een magazijn in onder andere Eindhoven en Dordrecht. Zij verhandelen een product onder de naam ‘Squishy Factory’ dat wordt verkocht bij Action. Volgens Seven Towns en Boti zou Toi-Toys met het speelgoed inbreuk maken op de auteursrechten die zij in handen hebben. Bovendien zou Squishy Factory vrijwel één-op-één gekopieerd zijn waardoor sprake is van ‘slaafse nabootsing’. Zij stapten daarom naar de voorzieningenrechter om Toi-Toys op korte termijn een halt toe te roepen.

Toi-Toys zegt dat, als er al auteursrechten zijn die het product van Seven Towns en Boti beschermen, het onduidelijk is bij wie deze rechten liggen. Bovendien zou er volgens hen sprake zijn van ‘technische bepaaldheid’, waardoor het product niet auteursrechtelijk kan worden beschermd.

Auteursrechtelijk beschermd werk en slaafse nabootsing

Volgens de voorzieningenrechter is de driedimensionale vormgeving van de Doctor Squish Squishy Maker en de voorloper daarvan, de Stuff-A-Loons, die op de markt werd gebracht door Seven Towns en Botiieder zelfstandig, auteursrechtelijk beschermde werken omdat er creatieve aspecten zijn toegevoegd.

De rechter vindt het opmerkelijk dat Toi-Toys op zitting met droge ogen aangaf dat zelfs de herkenbare, (fel)groene kleur ’technisch bepaald’ zou zijn. Toi-Toys maakt wel degelijk inbreuk op de auteursrechten van Seven Towns en Boti. Beschermde elementen, zoals de vormgeving en de kleurstelling zijn nagebootst. Het verhandelen van de Squishy Factory is daarom een inbreuk op de auteursrechten. Bovendien is sprake van ontoelaatbaar meeliften op het succes van een ander.

Terugroepactie en dwangsommen

Vanwege het spoedeisend belang hebben Seven Towns en Boti recht op een volledig overzicht van alle inkoop- en verkoopinformatie. Hierdoor krijgen zij inzicht in hoeveel exemplaren zijn verkocht, namen en adressen aan wie het product door Toi-Toys is verkocht en hoeveel exemplaren er nog in voorraad liggen. Zo kunnen er zoveel mogelijk producten worden teruggehaald. Verder moet er een terugroepactie van de Squishy Factory komen die bij Action te koop is. Ook alle exemplaren die nog in het magazijn liggen, moeten aan Seven Towns en Boti worden afgegeven of vernietigd.

Toi-Toys mag de Squishy Factory niet meer verhandelen. Doet zij dit toch, dan moeten ze een dwangsom betalen aan Seven Towns en Boti van 25 euro per verhandeld product. Voor de overige rechterlijke bevelen geldt dat iedere dag dat Toi-Toys niet aan de uitspraak van de voorzieningenrechter van deze rechtbank voldoet, zij bovendien een dwangsom van 25.000 euro moet betalen.


🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie