Bijeenkomst ‘Levend verlies bij de mantelzorger’

Algemeen Informatie Weert Reageer 3 min. leestijd

Leven met en zorgen voor een naaste is een van de meest belangrijke, maar ook zware rollen die je ooit zult vervullen. Als mantelzorger ziet je leven er anders uit dan zoals je het voorgesteld had. Toekomstverwachtingen en dromen zijn anders of komen niet meer uit. Er is vaak sprake van rouw en het ervaren van levend verlies. Punt Welzijn organiseert op woensdag 21 februari een bijeenkomst over deze onderwerpen. De bijeenkomst wordt verzorgd door Nicole van Rijt-Ketelaars, werkzaam als verlies- en rouwbegeleider.

Rouw

Als mantelzorger word je vaak geconfronteerd met verlies na verlies, door de veelal toenemende beperkingen van je dierbare. Rouw is een normale reactie op verlies. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Rouwen is een werkwoord en dat betekent dat het keihard werken is.

Levend verlies

‘Levend verlies’ (geïntroduceerd door rouwdeskundige Manu Keirse) is de levenslange rouw die je ervaart wanneer je zelf, of een naaste, getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Het gaat over intense gevoelens die er zomaar ineens kunnen zijn en die soms door de tijd heviger kunnen worden. Het onder ogen zien dat levend verlies bestaat en dat deze vorm van rouw blijvend is, kan erkenning geven. Ook al zorg je met veel liefde voor je dierbare, het legt een groot beslag op jou en eventuele andere gezinsleden of naasten. Leven met levend verlies draait echter niet alleen om de verlieservaring. Het is ook een proces dat kracht kan geven. Je kunt bijvoorbeeld bewuster genieten van de kleine dingen die er echt toe doen in het leven.

Bijeenkomst

Nicole van Rijt-Ketelaars verzorgt op 21 februari een interactieve lezing over levend verlies bij de mantelzorger. We staan stil bij het verdriet, de boosheid en de zwaarte aan de ene kant. Maar we kijken ook naar de liefde, kracht en levensvreugde aan de andere kant. Hiermee is het mogelijk om veerkracht te ontwikkelen, zodat er meer balans kan zijn tussen draaglast en draagkracht.

De bijeenkomst vindt plaats bij Bibliocenter Weert (Wilhelminasingel 250, Weert) op 21 februari van 19.30 tot 21.15 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Deelname is gratis en aanmelden is verplicht. Wil jij deelnemen? Meld je dan nu aan via de agenda (activiteiten) op www.puntwelzijn.nl/mantelzorg.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie