MUMC+ dient overnameverzoek in bij ACM voor SJG Weert

Plaats een reactie

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) heeft deze week bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een aanvraag ingediend om de Stichting voor medische en verpleegkundige zorgverlening St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert over te nemen. Volgens het SJG is dit geen traditionele overname maar vooral juridisch waarbij geen sprake is van een volledige integratie.

Beide partijen streven naar een duurzame samenwerking om de best mogelijke zorg te blijven bieden, in lijn met het Integraal Zorgakkoord. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft recentelijk positief besloten over de voorgenomen samenwerking, waarbij SJG dus juridisch onderdeel wordt van MUMC+. Na formele goedkeuring volgt verdere bekrachtiging van de samenwerking.

Zorgvuldig traject

Na de ondertekening van een intentieverklaring in december 2022 hebben MUMC+ en SJG Weert het afgelopen jaar een zorgvuldig traject doorlopen om de samenwerkingsplannen te ontwikkelen. Hierbij is een juridische vorm gekozen die de samenwerking duurzaam verankert. Ondanks dat beide organisaties in de praktijk zelfstandig blijven opereren, wordt SJG Weert juridisch gezien onderdeel van het Maastricht UMC+. Deze juridische verbintenis, aangemerkt als concentratie, vereiste melding bij zowel de NZa als de ACM.

Gedeelde ambities en verantwoordelijkheden

De zorg van SJG Weert en MUMC+ sluit goed op elkaar aan, met SJG Weert dat streeft naar het behouden van een breed zorgaanbod in de regio, inclusief acute zorg. Door de samenwerking met het Maastricht UMC+ hopen ze sterker te staan tegen uitdagingen zoals personeelstekorten, financiële druk, en de concentratie van zorg. Aan de andere kant wil MUMC+ zich als academisch ziekenhuis meer toeleggen op topreferente zorg, wat de samenwerking essentieel maakt om beide organisaties te versterken en hun ambities waar te maken. Het behoud van keuzevrijheid voor patiënten staat hierbij centraal.

Formele goedkeuring

Met een positief besluit van de NZa en de lopende goedkeuringsaanvraag bij de ACM lijkt de samenwerking tussen MUMC+ en SJG Weert steeds dichterbij te komen. Na afronding van deze trajecten volgt de formele bekrachtiging van de voorgenomen samenwerking, waarmee beide ziekenhuizen hun gedeelde visie op hoogwaardige en toegankelijke zorg hopen te realiseren.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie