Kunstwerk Stille Strijd komt naar Weert

‘Stille Strijd' nodigt jongeren uit om te praten over hun depressieve gevoelens.

Foto via Gemeente Weert

Van 26 februari tot 10 maart staat het beeld ‘Stille Strijd’ op de Markt in Weert. Het beeld van een in elkaar gedoken jongere staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle, gele kleur.

Taboe doorbreken

Wethouder Michèle Ferrière: “Het is heel verdrietig om te constateren dat een steeds grotere groep jongeren ernstig last heeft van alle uitdagingen in het leven. Daarbij komt dat praten over psychische kwetsbaarheid vaak heel moeilijk is. Er is namelijk nog steeds veel taboe en (zelf)stigma hierom heen. Hier maak ik me grote zorgen om! Daarom hebben wij het kunstwerk Stille Strijd naar Weert gehaald. Samen kunnen wij onze jongeren laten zien en voelen dat wij met ze meeleven en dat wij open staan voor het gesprek, want praten over lastige onderwerpen helpt echt!”

Tegelijkertijd met het beeld worden er posters verspreid door de binnenstad. Op deze posters staan inspirerende, openhartige vragen. Het doel is om mensen aan het denken te zetten over mentale gezondheid en om hen te inspireren hoe je hierover het gesprek met elkaar aangaat.

Schreeuw om aandacht

Stille Strijd is een initiatief van kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House. ‘Er rust een behoorlijk taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.’ Stolz sprak een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. ‘Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving – met name vrienden, klasgenoten en docenten – te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is.

Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met iemand. Het taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip.’ Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.com.

Stille Strijd werd op 12 juli 2023 op het Museumplein in Amsterdam gelanceerd en heeft inmiddels al in verschillende steden in Nederland gestaan.