Michiel uit Weert op tournee met Nederlands Studentenorkest

Algemeen Kunst en Cultuur Uitgelicht Weert Reageer 4 min. leestijd
Foto door Veerle Bastiaanssen

Weertenaar Michiel Horikx (22) speelt dit jaar bij het Nederlands Studentenorkest (NSO), waarmee hij momenteel door Nederland en Duitsland toert. Na eerst bijna twee weken gerepeteerd te hebben in een grote hoeve aan De Hoof in Someren en het eerste concert in De Ruchte aldaar, is het NSO inmiddels aan een tournee van twee weken begonnen.

Het NSO

Het NSO is een projectorkest dat ieder jaar middels audities wordt samengesteld uit ambitieuze studenten, die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Ook de dirigent en het bestuur zijn ieder jaar nieuw. Veel NSO’ers spelen door het jaar heen in andere (studenten)orkesten; bij het NSO komt de top van de studentenorkestwereld samen. Gedurende een maand zetten deze studenten, dit jaar ruim 90, hun studie in de ijskast om een programma in te studeren onder leiding van een gerenommeerde dirigent en dat vervolgens in studentensteden door heel Nederland én in het buitenland op te voeren. In de editie van 2024 is de dirigent Frans-Aert Burghgraef, die onder andere ook de artistiek leider en dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” is. De buitenlandse concerten vinden deze keer plaats in Essen en Münster in Duitsland.

Het programma

Het thema van NSO ’24 is “Laat je horen!” Het is een aanmoediging: het geluid van iedereen is de moeite waard en mag gehoord worden. Het Nederlands Studentenorkest wil dit jaar vooral de aandacht vestigen op vrouwelijke componisten en vertolkers en hen een duidelijke stem geven. Vrouwen binnen de klassieke muziek hebben namelijk lange tijd een achtergestelde positie gehad. Toen de beroemde componist Gustav Mahler trouwde met de jonge, ambitieuze componiste Alma Schindler, verbood hij haar om nog langer te componeren.

Het programma opent voor de pauze met een opdrachtcompositie van Sílvia Lanao, waarin zij vier liederen en een gedicht van Alma Mahler verwerkt heeft, die door sopraan Lilian Farahani worden vertolkt. Na de pauze wordt Symfonie nr. 5 van Gustav Mahler uitgevoerd, die eveneens betrekking heeft op het thema. Alhoewel het wellicht lastig te geloven is, gezien het verbod van Gustav, koesterden Alma en hij een diepe liefde voor elkaar. Het Adagietto, het beroemde vierde deel uit zijn vijfde symfonie, is Mahlers manier om zijn liefde voor haar te tonen: niet in woorden, maar met muziek.

Michiel

Michiel begon op zijn zevende met klarinetles bij John van Peij bij wat nu RICK Weert heet en heeft bij hem het hele traject van diploma A tot en met D doorlopen. Hij is momenteel bezig met zijn Masterscriptie voor ‘Mathematical Sciences’ aan de Universiteit Utrecht. Michiel speelt bij RICK’s Clarinet Choir, het Weerter trio FluKlaPia, Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven en het studentenharmonieorkest Auletes, eveneens in Eindhoven. In 2023 was hij perschef bij het Nederlands Studenten Kamerorkest (het Nesko, dat ongeveer half zo groot is als het NSO) en daarnaast speelt hij regelmatig als invaller of projectlid bij andere Nederlandse (studenten)orkesten.

De concerten

Er worden in totaal twaalf concerten gegeven, waarvan die in Someren, Leiden, Utrecht en Essen (D) al hebben plaatsgevonden. De overige concerten zijn van 16 tot en met 25 februari in respectievelijk Münster (D), Groningen, Eindhoven, Enschede, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam. Maandag 19 februari om 20.15 uur is het NSO te beluisteren in Muziekgebouw Eindhoven. Voor meer informatie: www.nso.nl.


Een tekstuele bijdrage van Heleen Horikx

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie