OM eist gevangenisstraf van 14 jaar en tbs voor doodslag op ex-vriendin

Algemeen Weert 5 reacties 3 min. leestijd

Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eiste vandaag in de rechtbank van Roermond 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 40-jarige man uit Weert. Hij wordt verdacht van doodslag op zijn 24-jarige ex-vriendin Laura Skoczylas uit Weert.

Na een achtervolging en een ruzie bracht de verdachte zijn ex-vriendin in de vroege ochtend van 24 november 2021 met fors geweld om het leven door haar hals dicht te knijpen en haar te wurgen. Hij liet haar levenloze lichaam achter in een greppel bij een bosje aan de Ringbaan-Zuid in Weert. De politie vindt haar lichaam die dag rond half drie in de middag. De verdachte is kort na het incident aangehouden.

Controlerend en bezitterig

“De verdachte heeft een, korte maar ongezonde, relatie met Laura gehad. Hij was wantrouwend, controlerend en bezitterig richting Laura. Contact met andere mannen werd niet getolereerd en hij was gewelddadig naar Laura”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Toen de relatie verslechterde heeft Laura geprobeerd het contact te verbreken met de man waar zij doodsangsten voor uitstond. Aan die wens van Laura werd door de verdachte geen gehoor gegeven. Ze werd achtervolgd, van de weg geramd, nagenoeg bewusteloos geslagen en gewurgd. Allemaal omdat de verdachte niet kon verkroppen dat zij geen contact meer met hem wilde.”

Relaties

In het verleden is de verdachte, die volgens deskundigen een persoonlijkheidsstoornis heeft, meermaals veroordeeld voor geweld. Uit de gedragsdeskundige rapportages volgt dat de relaties van de verdachte telkens met een gevangenisstraf zijn geëindigd.

Langdurige en intensieve behandeling

Volgens het OM is naast een gevangenisstraf een langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk. “Het risico dat de verdachte, als hij onbehandeld blijft, mogelijk opnieuw een levensdelict zal begaan is volgens de deskundigen groot”, aldus de officier van justitie.

Onderzoek CBS

In Nederland wordt gemiddeld iedere 8 dagen een vrouw vermoord, waarvan ruim 60 procent door een (ex-)partner. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS (ter vergelijking: ongeveer 1% van de mannen die vermoord wordt in Nederland wordt vermoord door een (ex-)partner).

Femicide

De Nederlandse overheid heeft een belangrijke taak bij de aanpak van geweld tegen vrouwen, met als fatale vorm femicide (vrouwenmoord). Die verplichting vloeit onder andere voort uit het Verdrag van Istanbul. Nederland ondertekende in 2016 de Instanbul Conventie, waarin is vastgelegd dat de aanpak van geweld tegen vrouwen én huiselijk geweld gendersensitief beleid vereist.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
5 reacties