Dumpingen tuinafval schadelijk voor natuur

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd
Foto via Natuurmonumenten

De lente is begonnen, de zon laat zich vaker zien en neemt toe aan kracht. Het grijs en bruin in onze tuinen begint weer groene uitlopers te krijgen. Veel mensen maken in deze periode de tuin klaar voor het nieuwe groeiseizoen. Onkruid verwijderen, knippen, snoeien en herschikken van planten zorgt ervoor dat de tuin er weer picobello bij ligt. Helaas belandt het vrijgekomen tuinafval niet altijd in de GFT- container of op de milieustraat. Natuurmonumenten ziet vaak dumpingen van tuinafval in de natuur. Dat zorgt voor grote problemen in de natuurgebieden.

Het is toch gewoon groen?

“Het is toch gewoon groen? Dus biologisch afbreekbaar? Dat is de meest gehoorde opmerking die wij krijgen als wij personen treffen tijdens het dumpen van tuinafval”, aldus Joris Hurkmans, boswachter bij Natuurmonumenten. Een gevolg van het dumpen van tuinafval is dat invasieve exoten terecht komen in de natuur.

Invasieve exoten zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen en daardoor de inheemse oftewel de hier-voorkomende- soorten overwoekeren. In tuinafval uit vijvers kunnen exotische plantensoorten voorkomen, zoals grote waternavel en waterteunisbloem. Deze snelle groeiers overwoekeren de bestaande planten in vennen en beken. De oorspronkelijke waterplanten verdwijnen net als de waterdieren die van deze planten afhankelijk zijn.

Op het vaste land woekeren onder andere door het achterlaten van tuinafval soorten zoals bamboe of mahoniestruik. Deze snelgroeiende soorten gedijen goed in natuurgebieden en verdringen inheemse plantensoorten. Het bestrijden en verwijderen van deze woekerplanten kost jaarlijks veel tijd en geld.

Dieren de dupe

“Afval levert ook risico’s op voor dieren die ervan eten, snoeiafval van bijvoorbeeld taxus is bijzonder giftig en heeft al tot de dood van menig dier geleidt. “Gesnoeide planten worden niet meer als “giftig” herkend door reeën, hazen of grote grazers die in onze natuurgebieden leven, vervolgt de boswachter zijn verhaal. “We willen graag dat mensen inzien wat de gevolgen zijn van het achterlaten van tuinafval in de natuur. Het is echt geen leuk gezicht om een jong en gezond dier vergiftigd te zien, je ziet dat ze een pijnlijke dood gestorven zijn”.

Tuinplanten zijn toch echt anders

Veel van de favoriete tuinplanten stammen af van natuurlijke soorten. Denk daarbij aan hulst, wolfsmelk, maagdenpalm en madeliefjes. De soorten zijn gecultiveerd, geselecteerd op bepaalde eigenschappen, voor onze tuin. Door dumping van tuinafval neemt het aantal verwilderde sierplanten in de natuur toe. De gecultiveerde soorten, ook wel cultivars genoemd, kunnen zich mengen met inheemse soorten waardoor de oorspronkelijk inheemse soorten verdwijnen. “Daarom de herhaalde oproep om geen tuinafval te dumpen in de natuur. Tuingroen hoort in de GFT -container of op de gemeentewerf”, besluit Joris zijn verhaal.

Buiten beter

Kom je uit bij een dumping van (tuin)afval meldt dit dan via de app van BuitenBeter, zo adviseert Natuurmonumenten. Met deze app kan je een foto doorsturen en je locatie doorgeven. De melding komt terecht bij de gemeente zij zorgt er voor dat de informatie terechtkomt bij de eigenaar van de locatie.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie