Eynderhoof opent seizoen met wisselexpositie ‘Da’s andere koek’

Plaats een reactie

Nederweert-Eind – Op zondag 31 maart gaan de zware smeedijzeren poorten van het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof weer open voor een nieuw en sprankelend museumseizoen. In de winterperiode is hard gewerkt aan het opknappen van gebouwen en aankleding en vordert de bouw van ‘Klusse Kerneel’ volgens plan.

De primeur van dit jaar is voor een groot deel belegd bij een nieuwe wisselexpositie in ambachtengebouw ‘De Gaffel’. Deze wisselexpositie rondom een unieke verzameling oude koek- en speculaasplanken is het hele seizoen te zien.

De opening

Het is een mooie gewoonte dat op de eerste zondag van het nieuwe seizoen de voorzitter (Jac Beerens) in de ochtend alle vrijwilligers welkom heet en veel succes toewenst. Op een feestelijke manier, inclusief een aubade door schutterij Sint Lucie, luiden de ‘Eynderhoveniers’ samen het museumseizoen in. Sinds vele jaren heeft de museumcommissie weer een prachtige wisselexpositie ingericht. Dit jaar met de titel ‘Da’s andere koek’, met hele uitzonderlijke koek- en speculaasplanken in alle vormen, maten en van een kunstrijk houtsnijwerk. De planken zijn voor het grootste deel afkomstig uit een privéverzameling van de familie Kempener uit Voerendaal, die uiteraard bij de opening niet zullen ontbreken.

Da’s andere koek

Een koek- of speculaasplank is eigenlijk een bakkersvorm van hout waarin een bepaalde voorstelling is gesneden. Deze voorstelling had altijd een betekenis, waarvan vele voorbeelden in de expositie te zien zijn. In het begin maakte men voor de uitvoering een taai deeg (taaitaai) die later werd verrijkt met specerijen en roomboter en uiteindelijk speculaas is genoemd. De koekplank werd gebruikt als vorm die door koekplanksnijders voor speciale gelegenheden met de hand in allerlei voorstellingen werd bewerkt. Daardoor werd elke plank ook een echt kunstwerkje en die kun je nu in allerlei maten, vormen en voorstellingen bezichtigen in Eynderhoof.

Er zijn tijden geweest dat mensen elkaar bij bijzondere dagen een taaitaai – of speculaaspop schonken. Natuurlijk kennen we allemaal de taaitaai of speculaaspoppen bij het feest van Sint Nicolaas. En ben je een echt baktalent dan is er ook nog een recept voor koek- en speculaasdeeg uit 1800. Een zeer passende expositie voor een bijzonder museum dat zich naast gezellig uitje voor iedere leeftijd vooral ook richt op het in stand houden en demonstreren van cultureel erfgoed.

Meer informatie over de wisselexpositie ‘Da’s andere koek’ en de rest van het programma van 2024 is te vinden op de vernieuwde website www.eynderhoof.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie