Première filmdocumentaire over Bisschoppelijk College en Lichtenberg

Algemeen Historie Reageer 5 min. leestijd

Stadsgidsen Weert en Stichting Behoud de Lichtenberg hebben in coproductie een filmdocumentaire geproduceerd met de titel ‘BC de Campus… tussen droom en werkelijkheid’.

Deze film is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Provisus St. Jozef. Het idee en scenario zijn afkomstig van stadsgids Harrie Mennen, terwijl de film is geproduceerd door Jo van Geneijgen, bekend van eerdere werken zoals de films over de Wertha Brouwerij en ‘Leuken, in vroeger jaren’.

Première

De film, met een duur van bijna 50 minuten, zal op 12 april in première gaan in Gotcha Cinema, met aanvang om 16.00 uur. Na de vertoning is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en suggesties te doen. Kaartjes zijn verkrijgbaar voor € 7,50 via www.gotcha-weert.nl of telefonisch op 0495-532002.

Over de film

De documentaire belicht de geschiedenis van het Bisschoppelijk College, een van de oudste middelbare scholen van Nederland. Door middel van verschillende aspecten zoals locaties, het vroegere schoolleven, architectuur en veranderende opvattingen in de naoorlogse periode, biedt de film een inkijkje in wat destijds belangrijk werd geacht voor de opgroeiende jeugd.

Stadsgidsen

Voor de stadsgidsen dient de film als introductie op de wandeling die in 2023 is ontwikkeld over Rijksmonument De Lichtenberg en haar omgeving. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan elementen die niet meer bestaan maar wel passen bij het verhaal van de wandeling.

Zo wordt onder andere het kolossale openluchttheater van architect Pierre Weegels belicht, samen met de gerestaureerde Mariakapel, de tennisbanen en de Boostenzalen van architect Theo Boosten. Ook wordt de toegepaste kunst van tekenleraar en kunstenaar Harrie Martens benadrukt, zoals het sgraffito, het grootste van West-Europa.

Eerder verschenen al klankbeelden ter introductie van de wandelingen van de stadsgidsen, zoals de Van Horne wandeling in 2018, gevolgd door ‘Weert Wordt Wakker’ twee jaar later, dat de industriële ontwikkeling van Weert belicht.

Stichting Behoud de Lichtenberg

Voor Stichting Behoud de Lichtenberg ligt de nadruk, naast het vertellen van de historie, vooral op het derde deel van de documentaire, waarin het wederopbouwmonument De Lichtenberg wordt behandeld. Dit complex, bestemd voor sport, recreatie en cultuur voor de leerlingen van de school, wordt uitgelicht bij de ‘Nieuwbouw’ aan de Nelissenhofweg. De film toont hoe de school, naar Amerikaans voorbeeld, moest worden omgevormd tot een campus met alle faciliteiten voor de leerlingen. Daarnaast wordt de invloed van modernistische architectuur uit de jaren vijftig op de gebouwen benadrukt.

Verhaal

De film vertelt het verhaal aan de hand van unieke foto’s, filmfragmenten en interviews met onder andere oud-leerlingen en medeoprichter van Stichting Behoud de Lichtenberg, Rob Langeslag. Ook komen betrokkenen zoals Peter Verkennis, die tussen 1985 en 1993 met veel succes Bospop naar het openluchttheater bracht, en leraren zoals priester-econoom Jules Nabben en docente Margriet Bienemann aan bod. De film biedt zo een prachtig tijdsbeeld van de voorbije jaren.

Actueel

Op dit moment wordt er druk gediscussieerd over de toekomst van De Lichtenberg. De film geeft daar geen uitsluitsel over, maar doet wel suggesties, ondersteund door art impressions van Stichting Behoud de Lichtenberg. Deze vraag naar de toekomst maakt de film over het verleden actueel.

Daarnaast is het voor oud-leerlingen en personeel een feest van herkenning om hun oude school en docenten terug te zien, gekruid met anekdotes uit die tijd. Kortom, de documentaire is zeer de moeite waard om te bekijken, zelfs los van een wandeling.

Na afloop van de film is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het doen van suggesties. Om 17.30 uur is er een nazit in het Grand Café van Gotcha.

Meer informatie: https://www.gotcha-weert.nl/movies/1517/17/bc_de_campustussen_droom_en_werkelijkheid

Bekijk de trailer: https://youtu.be/9wbr6p63dCg

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie