Zo vader, zo dochter: Charena zoekt het hogerop als dakdekker

Plaats een reactie

Het aantal vrouwen dat werkzaam is in de bouw loopt nog flink achter ten opzichte van het aandeel mannen in deze branche. En ook het aantal vrouwelijke dakdekkers is in Nederland op een paar handen te tellen. Charena Meijers is er één van. Sinds begin dit jaar werkt ze bij Verkoelen Dakspecialisten in Weert.

Geen voorkeursbehandeling

Charena is de enige vrouwelijke dakdekker die Verkoelen in dienst heeft. Omdat ze een vrouw is krijgt ze geen voorkeursbehandeling, zo vertelt ze. “Ik ben pas sinds januari in dienst. Als je iets niet kan of iets lukt je niet dan word je natuurlijk altijd geholpen. Maar er wordt niet gezegd, omdat ik een vrouw ben, dat ik bepaalde dingen niet hoef te doen”. Als er iets zwaars getild moet worden draait Charena, net als haar mannelijke collega’s, daar haar hand niet voor om. “Dat is het leuke aan het werk en het fijne. Dat je niet buitengesloten wordt omdat je een vrouw bent”.

Niet van een vreemde

Charena is door haar vader in het vak gerold. Ook hij dakdekker. “Ik ben vroeger met mijn vader heel vaak mee het dak op geweest .. en dat trok me toch wel aan .. Dat bleek iets voor mij iets wat ik leuk vond”.

Vrouwelijke collega’s

Charena heeft het erg naar haar zin bij haar mannelijke collega’s maar het zou ook leuk zijn als er wat meer vrouwen voor de bouw zouden kiezen. “Het zou wel fijn zijn als je een keer met een vrouw zou kunnen samenwerken … Niet bang zijn omdat je een vrouw bent. Je wordt net zo goed geaccepteerd als mannen”.

Kijkje

In het kader van de Internationale Vrouwendag namen we een kijkje in Grathem. Daar was Charena in alle vroegte, samen met haar mannelijke collega’s, bezig het dak van de Grathemer molen te vervangen. Ze vertelt onder andere waarom het vak van dakdekker zo leuk is: https://youtu.be/wtSHa50n9ZM.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie