Respecteer Moeder Natuur tijdens het broedseizoen

Algemeen Uitgaan 1 reactie 2 min. leestijd
Foto door: Henk Heijligers

Na een zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen, de lentebloemen staan volop in bloei en vogels maken zich op voor het broedseizoen.

Echter, de toegenomen voorjaarsdrukte en publieke interesse in de natuur kunnen tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Daarom roepen gezamenlijke natuurorganisaties, waaronder Het Limburgs Landschap, op tot actie met de campagne ‘Kraamkamer van Moeder Natuur’, om bezoekers te vragen rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

In de afgelopen jaren hebben veel mensen de natuur herontdekt. Een warm welkom voor iedereen is belangrijk, maar het besef dat we te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren is cruciaal. Vooral in het voorjaar is de Kraamkamer van Moeder Natuur uiterst kwetsbaar. Loslopende honden in natuurgebieden veroorzaken nog steeds verstoring, wat nadelige gevolgen heeft voor broedende vogels en kwetsbare reekalfjes. Daarom is het tijdens het broedseizoen extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de aangegeven paden te blijven.

Kraamvisite

Een bezoek aan de kraamkamer van Moeder Natuur vereist dezelfde rust, hygiëne en respect als een kraamvisite. Borden met de tekst ‘Welkom in de Kraamkamer van Moeder Natuur’ worden nu geplaatst in verschillende gebieden van Het Limburgs Landschap om bezoekers te verwelkomen en tegelijkertijd te wijzen op de kwetsbaarheid van de omgeving. Respectvol gedrag wordt gevraagd: blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat geen afval achter.

Natuur is open

De natuur is voor iedereen toegankelijk, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Tijdens het broedseizoen, dat duurt van 15 maart tot 15 juli, is extra voorzichtigheid geboden om de Kraamkamer van Moeder Natuur te beschermen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie