Vrijwilligers Sponsorwinkel controleren speelgoed voordat het de rekken in gaat

Plaats een reactie

Speelgoed voor een zacht prijsje. Van spellen, puzzels, poppen en boeken, tot kinderstoelen, boxen en campingbedjes – je vindt het allemaal op de speelgoedafdeling van de Sponsorwinkel in Weert. Vrijwel alles is tweedehands, maar dat zie je er niet aan af. Dat komt doordat de vrijwilligers alle spullen die er afgeleverd worden grondig controleren, schoonmaken en netjes verpakken.

Vrijwilligers

Mary de Jong en Gonnie Knoops begonnen ruim 11 jaar geleden met de speelgoedafdeling van de Sponsorwinkel. Inmiddels is het vrijwilligersbestand gegroeid tot vijftien. De vrijwilligers, dertien dames en twee heren, controleren de ingeleverde spullen voordat ze in de winkel terechtkomen. Alles wordt grondig gecheckt om na te gaan of het wel heel en compleet is.

Eerste controle

Alle spullen komen eerst terecht in de opslag. Iedere donderdagmiddag checken Thieu en Lei (Thieu Lambers en Leon van Berkom, red.) of de ingeleverde spullen nog goed genoeg zijn om een plaatsje in de winkel te krijgen. Kapotte dingen worden, als het niet al te veel tijd kost, gerepareerd, zodat ze nog een speelronde mee kunnen.

Puzzelstukjes tellen

Daarna gaan de artikelen naar de winkel, waar de dames controleren of alles ook echt helemaal compleet is. Gekeken wordt of de spellen geen onderdelen missen, verpakkingen worden indien nodig gerepareerd en puzzelstukjes worden geteld. Gonnie: “De puzzels worden geteld tot honderd (stukjes, red.). De rest niet .. Daar beginnen we niet aan .. Voor die een of twee euro wat een puzzeltje kost gaan we daar geen uren in steken.”

Prijs

Het speelgoed dat op de speelgoedafdeling te vinden is heeft zachte prijsjes, aldus Gonnie. “Het is voor mensen met een kleine beurs. We willen dat de winkel toegankelijk is voor iedereen.” Na de kwaliteitscontrole worden de spullen geprijsd. Maar hoe wordt die prijs bepaald? “Dat ligt aan het aanbod; hebben we er veel van dan wordt het goedkoper. En hoe het eruit ziet bepaalt de prijs.”

Opbrengst

De opbrengst van de Sponsorwinkel, waar de speelgoedwinkel bij hoort, komt ten goede aan sociale initiatieven, het verenigingsleven en andere goede doelen. Iedere vrijwilliger heeft per gewerkt uur recht op een vergoeding. Dat mag hij of zij doneren aan een zelfgekozen goed doel. Knoops: “Dat uurloon, daar kunnen wij zelf van bepalen naar welke vereniging dat gaat. En die zijn natuurlijk allemaal heel blij met ons.” Zo mochten onder andere RKSV Laar, Stichting Met Je Hart en het Franciscus Hospice de afgelopen jaren rekenen op een sponsorcheque. Alleen al in 2023 werd er meer dan € 40.000 verdeeld.

Speelgoed afleveren

Wekelijks worden er karren vol oud speelgoed bij de Sponsorwinkel ingeleverd. “Daar zijn we heel blij mee, maar het zou wel fijn zijn als dit tijdens openingstijden van de speelgoedafdeling gebeurt,” aldus Gonnie. Dan kan een medewerker de aangeboden spullen beoordelen op verkoopbaarheid. “Soms zetten de mensen de spullen gewoon voor de deur neer. Als wij dan op donderdag hier komen moeten we maar kijken of het speelgoed nog goed genoeg is voor de winkel”. Spullen die niet meer verkoopbaar zijn moeten worden afgevoerd, zo vertelt ze. “Een container is zo vol. Dat is voor ons een flinke uitgavepost, dus als mensen onbruikbaar speelgoed zelf af willen voeren zou dat heel fijn zijn”.

Openingstijden

De speelgoedafdeling van de Weerter Sponsorwinkel is iedere donderdag en vrijdag geopend tussen 13.00 en 16.30 uur. Op zaterdag kun je terecht tussen 9.00 en 13.00 uur. Je vindt de Sponsorwinkel aan de Dr. Schaepmanstraat 17 in Weert.

Voordat alle spullen op de speelgoedafdeling van de Sponsorwinkel terechtkomen worden ze grondig gecheckt. In deze video nemen we een kijkje bij deze kwaliteitscontrole. Gonnie Knoops vertelt onder andere wat er gebeurt met de spellen die niet compleet zijn.

Bekijk de video: https://youtu.be/Jh4Tmu-NO7o

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie