Eerste vrouwelijke bestuurslid in 182-jarig bestaan Sociëteit Amicitia 1842

3 reacties
Ingestuurde foto

Met het aannemen van nieuwe statuten in het najaar van 2023 heeft Sociëteit Amicitia 1842 afscheid genomen van een ruim 180 jaar oude traditie: de herensociëteit. Al jaren telde de vereniging zo’n 45 vrouwelijke leden, die volgens de oude statuten geen stemrecht hadden. Dit gegeven, maar ook maatschappelijke veranderingen, zette het bestuur en een meerderheid van de leden aan om deze ongelijke situatie op te heffen en zich volledig open te stellen voor zowel dames als heren. De Algemene Sociëteit Amicitia 1842 was hiermee een feit. De eerste stap naar vernieuwing was gezet.

Bij de bestuursverkiezingen tijdens de eerste jaarvergadering van maandag 8 april 2024 konden zowel de aanwezige dames- als herenleden hun stem uitbrengen. Weer verkiesbaar waren President Peter van Wegberg en het bestuurslid Henk Ramaekers. Voor de vacante positie van secretaris had een dame in de persoon van Els Hompes zich beschikbaar gesteld. Spannend natuurlijk, maar de uitslag gaf al snel duidelijkheid: met een absolute meerderheid werd Els Hompes gekozen tot secretaris van Sociëteit Amicitia 1842. Hiermee is er in het 182e bestaansjaar van Sociëteit Amicitia 1842 voor de eerste keer een vrouwelijk bestuurslid gekozen. Een unicum en een felicitatie waard.

Sociëteit Amicitia 1842 nieuwe stijl

Al ruim 180 jaar vormt Amicitia 1842 een platvorm voor gelijkgezinden die graag met elkaar en in een ontspannen sfeer overleggen, ontspannen, sparren of iets met elkaar doen op sociaal, muzikaal, cultureel of ondernemersvlak. Amicitia nieuwe stijl bewandelt nieuwe wegen: goede oude zaken worden niet weggegooid, maar nieuwe zaken worden graag toegevoegd. Zoals bij veel verenigingen is de aanwas van leden in de leeftijd vanaf circa 45 jaar mondjesmaat. De Tafels (lees: commissies) ontwikkelen heel veel activiteiten, maar er is nog voldoende ruimte voor nieuwe, speciale Tafels en nieuwe activiteiten, waarin met name deze leeftijdscategorie zich thuis voelt en kan manifesteren. Ook voor jongere gezinsleden kan het nodige geboden worden in gezinsevents. 

Kortom, alles is mogelijk en toegankelijk binnen deze Sociëteit. Zeker voor de jongeren, zowel dames als heren, biedt de Sociëteit graag een podium om zich te kunnen ontspannen, maar ook om kennis op te doen over actuele onderwerpen op economisch, politiek of sociaal vlak. Met de nieuwe insteek zijn initiatieven hier van harte welkom.

Stadscafé De SooS

Vaste ontmoetingsplek is Stadscafé De SooS, tegenover de monumentale St. Martinuskerk. Veel lezingen en vergaderingen vinden hier plaats, net als binnen ­activiteiten op literair, culinair, ontspannings- en muzikaal vlak. Verder zijn er ook een groot aantal activiteiten buitenshuis. Denk aan wandelen met een gids, fietstochten, golfen, BBQ, bezoek aan musea of theater, uitstapjes naar een bezienswaardigheid. Mits er voldoende belangstelling voor is, is er ruimte voor meer.

De Sociëteit telt momenteel zo’n 250 leden en heeft een gezonde financiële structuur. Een lidmaatschap kan eenvoudig worden aangevraagd. De strenge ballotage uit het verleden is niet meer van toepassing, Enkel twee referenten zijn nodig bij een aanvraag. Als dat niet kan of als een groep zich wil aanmelden, dan is een kennismakingsgesprek met het bestuur op zijn plaats. 

Koers richting 200-jarig bestaan

Koers richting 200-jarig bestaan heeft perspectief met deze overgang naar een algemene sociëteit. Gedragen door dames- en herenleden die met veel plezier deelnemen aan de vele activiteiten, georganiseerd door de Tafels en leden zelf. En natuurlijk blijft de oude huisspreuk daarbij gehandhaafd: “Sociëteit Amicitia 1842 – een vereniging van vriendschap en welwillendheid”. 

Weliswaar een oude vereniging, maar toch modern en bij de tijd. De eerste stap naar hernieuwing is gezet en de Sociëteit nodigt je uit om eens een kijkje te komen nemen of om je aan te melden als lid. Je bent van harte welkom.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties