Nest van Aziatische hoornaar ontdekt op Boshoven

Algemeen 2 reacties 2 min. leestijd
Foto ter illustratie | Via: depositphotos

Gisteren ontving Imkervereniging St. Ambrosius Weert en Nederweert een melding van een alerte inwoner aan de Odastraat in de wijk Boshoven. Onder hun veranda werd een beginnend nest van de Aziatische hoornaar (AH) ontdekt, compleet met koningin. Het nest is verwijderd.

Het is de tijd van het jaar waarin de AH-koninginnen ontwaken en kleine nesten beginnen te bouwen onder veranda’s, dakgoten of zelfs in vogelhuisjes. Deze koninginnen verzorgen het broed, totdat er voldoende werksters zijn om hun taken over te nemen. Wanneer het nest te klein wordt, verhuizen ze naar boomtoppen, waar ze in korte tijd enorme nesten bouwen met duizenden werksters. In de herfst worden honderden nieuwe AH-koninginnen geboren.

Dankbaar

Dankzij de waakzaamheid van de melder kon Imkervereniging St. Ambrosius dit nest inclusief koningin en eitjes veilig verwijderen. De vereniging is de melder zeer dankbaar voor deze melding.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die niet inheems is in Europa en aanzienlijke schade aanricht aan de biodiversiteit, imkerij en fruitteelt. Een enkel AH-nest kan in een seizoen tot wel 11 kg aan insecten verorberen, wat ernstige gevolgen heeft voor de natuurlijke balans. Bovendien richten ze vraatschade aan in fruit, waardoor het onverkoopbaar wordt.

Hoewel AH’s niet agressiever zijn dan andere wespensoorten, verdedigen ze hun nest krachtig als ze direct worden bedreigd. Hun steken zijn pijnlijk en kunnen zelfs door kleding heen gaan. Het zelf verwijderen van een nest is dan ook sterk af te raden.

Zie jij een nest?

Als je een AH-nest of een Aziatische hoornaar ziet, meld dit dan direct bij Waarneming.nl of via [email protected], zodat het nest snel en veilig kan worden verwijderd.

Als dank voor een geverifieerde melding van een hoornaarsnest schenkt Imkervereniging St. Ambrosius Weert en Nederweert een pot honing aan de melder, als blijk van waardering voor hun hulp bij het beschermen van de gemeenschap tegen dit invasieve insect.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties