Ga jij 6 juni stemmen voor het Europees Parlement?

Politiek 4 reacties 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos

Op donderdag 6 juni 2024 kun je jouw stem uitbrengen voor de verkiezing van het Europees Parlement. Door te stemmen bepaal je mee wie de komende 5 jaar lid wordt van het Europees Parlement en heb je invloed op de besluiten van het Europees Parlement. Je kan stemmen van 7.30 tot 21.00 uur in elk stembureau in de gemeente Weert. Neem dan je stempas en een geldig identiteitsbewijs mee. Op de webpagina www.weert.nl/verkiezingen vind je alle informatie over de verkiezingen.

Waar kun je gaan stemmen?

Als inwoner van de gemeente Weert kun je in elk stembureau in de gemeente gaan stemmen. Naast de reguliere stembureaus kun je ook gaan stemmen bij het mobiele stembureau, dat door de gemeente rijdt en op verschillende locaties stopt. Zo kun je bij het station al vanaf 6.15 uur stemmen. Een overzicht van alle stembureaus vind je op de pagina ‘Locaties en info stembureaus‘. Alle stembureaus in de gemeente Weert zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Zo is er voor inwoners met een visuele beperking een stemmal en soundbox op het stembureau in het stadhuis.

Wat moet je meenemen naar het stembureau?

  • Je stempas: deze heb je halverwege mei ontvangen.
  • Je identiteitsbewijs: dat kan een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument zijn. Dit identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn.

Stemmen tellen

Stemmen kan donderdag 6 juni tot 21.00 uur. Dan sluit de stemming. Daarna starten de leden van de stembureaus met het tellen van de stemmen, per lijst. Je mag hiernaar komen kijken. De voorzitter van het stembureau zorgt ervoor dat het tellen goed verloopt.

In de gemeente Weert worden alle stemmen geteld met ‘centrale stemopneming’. Dat betekent dat op de verkiezingsavond alleen de stemmen per politieke partij (lijst) worden geteld. De volgende dag (vrijdag 7 juni) worden op één centrale plek álle stemmen geteld – per partij en per kandidaat. Dit is in de Poort van Limburg vanaf 09.00 uur. Ook hier is publiek van harte welkom.

Uitslag wordt zondagavond 9 juni gepubliceerd

De uitslag van de verkiezingen wordt op zondagavond 9 juni na 23.00 uur bekendgemaakt. Dit is centraal bepaald door de Europese Commissie, zodat de uitslag de verkiezing in andere Europese landen niet kan beïnvloeden. In sommige Europese landen kan er namelijk nog op zaterdag 8 juni of zondag 9 juni gestemd worden.

Peiling

Ga jij je stem uitbrengen voor de verkiezing van het Europees Parlement?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
4 reacties