Marlon verdient haar brood met manga’s

Human interest Reageer 3 min. leestijd

De Weertse Marlon Teunissen koos er anderhalf jaar geleden voor om van haar hobby haar werk te maken. Met het tekenen van manga’s, een Japanse striptekenstijl, verdient ze tegenwoordig haar brood. Inmiddels heeft ze verschillende kleurboeken en een tweetal strips op haar naam. Aan het derde stripverhaal wordt momenteel hard gewerkt. Daarnaast maakt de Weertse mangaka, de Japanse benaming voor striptekenaar, merchandise met haar eigen manga-tekeningen erop.

Grote ogen

Manga is een tekenstijl die zijn oorsprong vindt in Japan. De personages zijn te herkennen aan de grote ogen en hebben vaak dynamische poses. Ook de vrolijke kleuren in de tekeningen is een typisch kenmerk van manga’s.

Videogames

De inspiratie voor het tekenen van manga’s is bij Marlon begonnen bij videogames uit Japan. “Ik vond die tekeningen heel mooi. Vroeger wilde ik ook aan videogames werken maar dat is er nooit van gekomen”, zo vertelt ze. “Ik ben wel heel erg geïnspireerd geraakt door die tekeningen en zo ben ik begonnen”.

Industrie

Manga wordt steeds populairder. Niet alleen de stripboeken, maar ook de anime (manga-tekenfilms) worden op streamingsdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix goed bekeken. Ook in videogames, met name uit Japan, is manga populair. En daar houdt het niet op: op het gebied van merchandise is het een enorme industrie aan het worden. Ook Marlon zag hier kansen: “Ik ben begonnen met het ontwerpen van merchandise met mijn eigen tekenwerk … Ik maak onder andere sleutelhangers, boeken, pins, buttons, stickers …”. Sinds anderhalf jaar is ze hier full-time mee bezig.

Haar producten biedt ze aan in haar eigen webshop. Daarnaast doet ze ook aan wholesale. “Dat wil zeggen dat ik mijn spullen doorverkoop aan winkels in andere landen en Nederland”.

Boek

Op dit moment werkt Marlon hard aan een boek. “Ik ben momenteel bezig met het tweede boek van een tweedelige stripreeks”. Ze vertelt dat het nog wel even kan duren voordat deze uitkomt omdat ze hiervoor geen deadline heeft.

Marlon houdt ervan om zelfstandig te werken. Ze heeft voor haar boeken wel een distributeur maar geen uitgever. “Ik heb ervoor gekozen om het zelf uit te geven zodat ik geen deadline heb en echt helemaal vrij kan zijn in hoe ik de strip ga maken, hoe ik het verhaal vertel. Ik doe alles zelf: ik schrijf het, ik teken het, ik kleur het en ik maak de tekst”.

Naast het schrijven van het stripboek heeft Marlon nog genoeg ideeën voor haar eigen merchandise. “Ik ben nog lang niet klaar. Ik ben net begonnen”, zo besluit ze.

In deze video nemen we een kijkje in de vrolijke tekenkamer van Marlon Teunissen en zien we onder andere hoe ze momenteel hard werkt aan een nieuw mangaboek: https://youtu.be/7T_9c44qbNs

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie