Politieke vragen internationale werknemers op vakantiepark

Politiek 1 reactie 3 min. leestijd

De politieke partij Weert Lokaal heeft gisteravond tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over de huisvesting van internationale werknemers in de leisure- en recreatiesector in Weert. Ook DUS Weert vroeg de aandacht voor dit punt. De vrees bestond dat Weert straks vijf in plaats van drie grootschalige huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten heeft. Het college van burgemeester en wethouders heeft geantwoord op meerdere punten over deze kwestie.

Volgens het college is bekend dat op vakantiepark Weerterbergen 15 internationale werknemers gehuisvest worden in vijf vakantiewoningen. Deze tijdelijke vergunning, die maximaal 10 jaar geldt, is verleend omdat het vakantiepark kampt met personeelstekort, met name in de horeca. De betrokken werknemers komen voornamelijk uit Spanje, Portugal en Zuid-Afrika.

Handhavingsprocedure

Het college geeft aan dat deze specifieke situatie afwijkt van de bestaande kaders in de beleidsnota ‘Huisvesting internationale werknemers’, maar dat er gemotiveerd van is afgeweken. Indien andere bedrijven buiten deze kaders treden, start het college een handhavingsprocedure die kan leiden tot legalisatie van de situatie.

Verder wordt er streng gecontroleerd op naleving van de regels rondom huisvesting. Dit gebeurt onder andere via frequent overleg met omwonenden, controles van de Basisregistratie Personen (BRP) en toezicht naar aanleiding van meldingen.

Uitbuiting

Op het gebied van illegale kamerverhuur en uitbuiting van mensen, stelt het college dat er een procedure is gebaseerd op vaste jurisprudentie om eerst legalisatie te onderzoeken. Weert heeft ook een specifieke aanpak voor de bestrijding van mensenhandel, inclusief een aandachtsfunctionaris die met verschillende partners samenwerkt.

Economische impact

Ten slotte heeft Weert Lokaal vragen gesteld over de economische impact van de huisvesting van internationale werknemers op de lokale voorzieningen. Het college stelt dat deze werknemers belangrijk zijn voor de lokale economie en dat er geen aanwijzingen zijn dat huisvesting puur als verdienmodel wordt ingezet.

“We zien dat steeds meer internationale medewerkers zich vestigen in Weert. De druk op de economie wordt ook groter. Daar spelen voorzieningen op in, zoals (buitenlandse) supermarkten. Het is wat ons betreft wel zo dat internationale werknemers een soort basisbehoefte worden van onze economie om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen”, aldus wethouder Van Gemert.

In gesprek na onderzoek

De partij heeft ook verzocht om een spoedig gesprek met de commissie- en raadsleden hierover, wat het college wil uitstellen tot na het ontvangen van de resultaten van een lopend onderzoek, verwacht in het vierde kwartaal van 2024.


🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie