Flinke discussie over zaaloppervlakte MFA Weert-Zuid

Politiek Reageer 3 min. leestijd

In het stadhuis van Weert werd woensdagavond uitvoerig gediscussieerd over de plannen voor de nieuwe maatschappelijke voorziening (MFA) Weert-Zuid, die het huidige Buurthuis Moesel moet gaan vervangen. De discussie, die voornamelijk draaide om het vloeroppervlak van de toekomstige zaal, nam meerdere uren in beslag.

Spreekrecht

De heer Gubbels, die namens de belanghebbenden sprak, waaronder Stichting Beheer Buurthuis Moesel (SBBM), V.V. De Verkuskop en Harmonie St. Joseph Weert-Zuid, gebruikte voorafgaand aan de discussie het spreekrecht. Hij benadrukte dat de door de gebruikers gestelde eis voor de zaaloppervlakte niet juist was meegenomen in het schetsontwerp van de gemeente. Volgens Gubbels zou de voorgestelde zaal in het schetsontwerp te klein zijn om te voldoen aan de behoeften van de toekomstige gebruikers.

Grotere zaal

De gebruikers van het huidige Buurthuis Moesel benadrukten dat een grotere zaal noodzakelijk is voor de exploitatie van het MFA. Grotere evenementen, essentieel voor de inkomsten, zouden niet mogelijk zijn met een kleiner vloeroppervlak. De zorgen en inzichten die tijdens het spreekrecht naar voren werden gebracht, gaven de raadsleden stof tot nadenken.

Discussie

Na het spreekrecht volgde een discussie tussen het college van B&W en de gemeenteraad. Raadsleden uitten hun bezorgdheid over de voormalige Microhallocatie en vroegen zich af of dit perceel groot genoeg zou zijn om te voldoen aan de eisen van onder andere de SBBM. Het beperkte aanbod van grote zalen in Weert-Zuid werd ook als argument aangevoerd voor een grotere zaal in het nieuwe MFA.

De raadsleden vroegen herhaaldelijk waar de verloren vierkante meters waren gebleven en of de locatie niet te klein was voor het toekomstige MFA. Deze vragen leidden tot enige frustratie. Wethouder Steinbach reageerde dat er samen met de architect was gekeken naar een efficiënte indeling waarbij de ruimtes flexibel konden worden gebruikt. Aanpassingen aan het ontwerp zouden mogelijk zijn, maar zouden wel concessies vereisen, zoals minder daglicht en het vervallen van de terrasfunctie.

College aan het werk gezet

Na meerdere schorsingen stelde de gemeenteraad unaniem een amendement op. Het college van B&W werd opgedragen om in samenspraak met de SBBM een nieuwe indeling te maken voor de MFA. Daarnaast moest de nieuwe zaal een oppervlakte van 400 m² (15 bij 26 meter) hebben, inclusief een podium en een bar van 8 meter, conform de eisen van de SBBM.

Het college van B&W moet nu aan de slag en, na uitvoering van het amendement, de resultaten rapporteren aan de gemeenteraad. Vervolgens zal de gemeenteraad op basis van deze uitkomsten een beslissing nemen.

Lees het amendement (PDF): https://wdg.li/ltjymqo

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie