Gouverneur Emile Roemer geeft gastles burgerschap aan studenten

Algemeen Reageer 4 min. leestijd

Studenten van Gilde Opleidingen Weert en bewoners uit de wijken Moesel en Keent kregen maandagochtend een gastles burgerschap van gouverneur Emile Roemer. De thema’s die besproken werden waren vrijheid en democratie. De les werd gegeven in de gezamenlijke ruimte van de Oranjeflat in Weert.

Leren van elkaar

De gastles werd georganiseerd in het kader van het project Gilde Wijkwerk. Teammanager van Gilde Opleidingen Weert, Thomas Frohn: “In dit project komen studenten naar deze locatie toe om zorg in de wijk vorm te geven. Dat doen we samen met Land van Horne, Punt Welzijn en Wonen Limburg .. In plaats van dat we zorg vormgeven bij mensen thuis willen we dat veel meer centraliseren op locaties zoals deze.” 

Sinds dit jaar organiseren studenten activiteiten op locatie. Het doel hiervan is het verbeteren van de zorg, de onderlinge verbondenheid vergroten en de leefbaarheid in de wijken verbeteren. Studenten van het Gilde ontmoeten op die manier in de Oranjeflat senioren. “Vanuit Gilde Opleidingen vinden we die ontmoetingen heel belangrijk. Zodat jongeren ook leren van ouderen en ouderen ook leren van jongeren.”

Thema’s

Tijdens de gastles werden vrijheid en democratie besproken. Roemer: “Ik denk dat het vooral van belang is om eens na te denken over wat ik eraan doe om mijn mening te laten horen om voor die vrijheid te gaan staan .. En hoe ga ik ermee om als andere mensen een andere mening hebben? Ga ik daarmee in gesprek of ben ik alleen maar aan het zenden?” Roemer gaf daarbij als voorbeeld dat het bij het geven van een mening op sociale media wel handig zou zijn een “Limburgs kwartiertje” in acht te nemen. “Even vijftien minuten wachten voordat je ergens op reageert en er even over nadenken. Alles wat je post blijft op social media staan. Misschien zit je dat later bij een sollicitatie wel in de weg.”

Er wordt niet naar ons geluisterd

Ook benadrukte hij het belang van het gebruiken van stemrecht. Onder mbo’ers is het landelijke opkomstpercentage bij verkiezingen laag. De aanwezige studenten gaven aan dat zo ongeveer de helft bij de meest recente verkiezingen is gaan stemmen. “Dat is nog heel redelijk. Maar het kan en moet natuurlijk meer”, aldus de gouverneur. “Soms zeggen mensen: er wordt niet naar ons geluisterd. Als je wilt dat er geluisterd wordt, stem dan in ieder geval op mensen die ongeveer hetzelfde denken over thema’s zoals jij.”

Onderwijzer

Roemer was, voordat hij de politiek in ging, werkzaam in het onderwijs. Hij vond het dan ook “hartstikke leuk” om weer eens voor de klas te staan. “Dat blijft erin zitten. Ik heb niet voor niks voor het onderwijs gekozen en er 18 jaar in gewerkt.”

In bovenstaande video zien we hoe Roemer in gesprek ging met de aanwezige studenten en bewoners. Hij gaf hierbij onder andere aan hoe snel je je vrijheid kunt verliezen. Teammanager Thomas Frohn van Gilde Opleidingen Weert vertelt waarom specifiek de gouverneur voor deze gastles burgerschap uitgenodigd was.

Bekijk de video hier: https://youtu.be/zWszJTetUUo

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie