Welke valkuil moet je als ondernemer altijd vermijden? 

Zakelijk Reageer 4 min. leestijd
Foto via Pixabay

Ben jij een startende ondernemer? Dan zul je merken dat er heel veel op je afkomt. Je moet veel zaken regelen om een goede basis voor je bedrijf te hebben. Daarnaast moet je zorgen dat je opdrachten of klanten binnenhaalt. Deze twee onderdelen zijn vaak ook moeilijk van elkaar te scheiden. Een goede basis voor je bedrijf kost geld en dat geld komt pas binnen wanneer je klanten hebt. Geen wonder dus dat beginnende ondernemers bezuinigen op de basis van hun bedrijf in de beginfase. Dat kan problemen opleveren, zeker wanneer het gaat over het administratieve plaatje. Juist wanneer je net begint met ondernemen, is het belangrijk dat je zorgt dat je goed weet hoe je er financieel voor staat. Dat kun je het beste doen wanneer je een zakelijke rekening voor zzp’ers opent.

Waarom is een zakelijke rekening belangrijk voor je bedrijf? 

Wanneer je een bedrijf hebt, is het af te raden om je persoonlijke bankrekening te gebruiken. Wanneer je dit doet, verlies je namelijk snel het overzicht over je financiën. Privé en werk lopen dan door elkaar en dat kan tot problemen leiden. Veel beter is het daarom om een aparte rekening voor je bedrijf te openen. Daarmee laat je ook aan je klanten zien dat je je bedrijf serieus neemt. Je wilt namelijk niet dat ze in de war raken wanneer ze geld naar jouw bedrijf willen overmaken, terwijl de bedrijfsnaam helemaal niet aan de bankrekening gekoppeld is. Voor jouzelf is het ook beter om twee aparte rekeningen te hanteren. Je voorkomt hiermee namelijk dat je privé per ongeluk geld uitgeeft dat eigenlijk voor je bedrijf bedoeld was. Andersom kan ook: je wilt geen geld uitgeven voor je bedrijf en vervolgens privé in de problemen komen. Zorg er daarom voor dat je je rekeningen gescheiden houdt. 

Sneller door je administratie met een zakelijke bankrekening 

Wanneer je een aparte, zakelijke rekening hebt, kun je hiervoor ook een zakelijke creditcard aanvragen. Het voordeel van een aparte creditcard, is dat je eenvoudig zakelijke betalingen kunt doen. Mocht je met andere mensen aan een klus willen werken, dan kun je hen ook een pasje geven. Op die manier kun je betalingen vlot laten verlopen. Bovendien staat alles meteen goed geregistreerd. Je kunt namelijk op de bijbehorende app kijken wat er afgeschreven is en uiteraard wat er bijgeschreven is. Op die manier heb je weinig werk van je administratie, sterker nog; je kunt er zelfs voor kiezen om met boekhoudsoftware te gaan werken. Met deze software kun je je inkomsten en uitgaven eenvoudig bijhouden waardoor het doen van belastingaangifte een fluitje van een cent wordt. Check welke mogelijkheden er zijn en kies het programma dat voor jou het beste werkt. Dit gaat je heel veel werk schelen. 

Een rekening die meegroeit met de ambities die je hebt

Als het goed gaat, zul je op een gegeven moment willen groeien met je bedrijf. Om die reden is het goed om een pakket bij je bank af te nemen dat net iets meer biedt dan je op dit moment nodig hebt. Als je namelijk de stap wilt zetten naar meer activiteiten of wanneer je iemand wilt inhuren om met je te werken, dan is je rekening daar alvast op aangepast. Zo voorkom je dat je door bureaucratische rompslomp net de timing mist die nodig is om het succes te realiseren dat je voor ogen had. Kijk dus even op de site van je bank om te zien uit welke pakketten je allemaal kunt kiezen. Je kunt je rekening daarna gelijk online afsluiten. 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie