Vanavond al code oranje bij KNMI

Informatie Reageer 2 min. leestijd

Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd vanwege de kans op overlast door zware onweersbuien. Gisteren werd er al een waarschuwing afgegeven in de vorm van code geel, maar inmiddels is de waarschuwing opgeschaald naar code oranje.

Vanaf het einde van de middag is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Bij deze buien kunnen zware windstoten voorkomen van circa 75 tot 100 km/uur. Ook kan er plaatselijk veel regen in korte tijd vallen (20 tot 40 mm) en hagelstenen van 2 tot 4 cm.

Voor de provincie Limburg geldt de waarschuwing van 18.00 tot 22.00 uur, voor de provincie Noord-Brabant is dat van 17.00 tot 21.00 uur. Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn.

Advies

Het KNMI adviseert bij onweer onder andere geen open water of open gebieden zoals weilanden op te zoeken, niet te schuilen onder bomen, geen paraplu’s te gebruiken, uit de buurt te blijven van hoge punten, niet te gaan liggen en jezelf zo klein mogelijk te maken.

Daarnaast is het raadzaam om thuis losse spullen zoals tuinmeubels en afvalcontainers vast te zetten of naar binnen te halen, stekkers uit het stopcontact te trekken en kelders indien mogelijk af te sluiten.

Ga je de weg op, rijd dan langzamer, houd meer afstand tot andere weggebruikers en rijd niet door grote waterplassen. Houd bovendien rekening met een langere reistijd, zowel op de weg als in het openbaar vervoer. Volg het advies van Rijkswaterstaat voor de snelwegen op rwsverkeersinfo.nl en raadpleeg voor de actuele situatie in het openbaar vervoer de desbetreffende reisplanner.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie