Lezing over “D’n Advekaot, grondlegger van de stad in het groen”

Algemeen Altweerterheide Dorpen Uitgaan Reageer 2 min. leestijd

Op vrijdagavond 28 april 2023 zal Gerard Stals, lokaal bekend als Geer vanne Smeed, een lezing geven over de geschiedenis van landgoed “Les Beaux Champs” in Weert. De lezing, genaamd “D’n Advekaot, grondlegger van de stad in het groen”, zal antwoord geven op vragen over de ontstaansgeschiedenis van het landgoed en de familie Wenmaekers die het heeft gesticht.

Het landgoed, dat beter bekend staat als “D’n Advekaot”, was ooit eigendom van advocaat Leopold Wenmaekers uit Maastricht en zijn broer Jerôme Wenmaekers. De familie kocht meer dan 500 hectare woeste grond in Weert en Nederweert en richtte hier een landgoed op. Tijdens de lezing zal Stals vertellen over het motief van de familie om dit te doen, hun vermogen en de rol die Jerôme heeft gespeeld bij de aanleg van de spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach en de drooglegging van de Zuiderzee en de kanaaltunnel.

De lezing zal plaatsvinden in de Heilig Hartkerk aan de Bocholterweg 112 in Altweerterheide en begint om 19.30 uur. Deelname aan de lezing is gratis en wordt georganiseerd door Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Dorpsraad Altweerterheide. Na afloop van de lezing zal er nog een gezellig samenzijn georganiseerd worden in het naastgelegen IKC, waar men kan napraten over de geschiedenis van dit Weerter ontginningsdorp en de familie Wenmaekers.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie