Kinderen planten 1200 struiken

Foto’s – Ieder jaar wordt de Nationale boomfeestdag gevierd. De gemeente Weert organiseert dit samen met het Natuur- en Milieucentrum en ARK Natuurontwikkeling. Dit jaar was de eer aan kinderen van de groepen 7 en 8 van de scholen de Firtel en de Duizendpoot uit Stramproy en van de St. Jozefschool uit Altweerterheide om struiken te planten.

Het thema van de boomfeestdag is Bomen verbinden. De nationale viering is dit jaar in Maastricht. Dit thema is gekozen omdat het verdrag van Maastricht 25 jaar geleden getekend is en de Europese Unie daarmee een feit werd. Andere EU-lidstaten worden ook uitgenodigd om kinderen bomen te laten planten.

Struiken planten

Om 9.00 uur vond de officiële opening plaats door wethouder Martijn van den Heuvel. Daarna was het tijd voor een sapje en iets lekkers en keerden de kinderen terug naar school. De kinderen hebben in totaal 1.200 stuks lijsterbes, gelderse roos en eenstijlige meidoorn geplant. Dat gebeurde op het Kirkebos aan de Lochtstraat in het buitengebied van Stramproy. Daarmee werd een cultuurhistorisch element in het landschap van de gemeente Weert hersteld.

Kirkebos

Het Kirkebos ligt op de overgang tussen de hoger gelegen Buuëtjes Hei en de lager gelegen Lieëg Hei. Het is een merkwaardig, driehoekig perceel, dat al op oude kaarten is te vinden. Het perceel werd oorspronkelijk in tweeën gedeeld door een diagonaal en omzoomd door bomen en struikgroepen. Volgens de overleveringen was het perceel eigendom van de kerk, die het uitgaf aan arme inwoners van Stramproy, die het konden gebruiken voor landbouw en hakhout, vandaar de naam Kirkebos. Door de aanplant van bomen en struiken wordt de historische structuur weer beleefbaar gemaakt.

[nggallery id=’4870′]