D66 wil Weert aan de wasbare luiers

15 reacties

D66 wil dat de gemeente Weert gaat onderzoeken of deelname aan het milieubewustwordingsprogramma ‘Mazzelkontjes’ haalbaar is. Het project is een initiatief van de organisatie Milieu Centraal. Zij hebben samen met gemeenten al succesvolle pilots gedraaid.

Momenteel produceren we per persoon ruim 250 kg restafval per jaar. Wegwerpluiers produceren zo’n 260 kg afval per jaar per kind. Meer dan 4 procent van het huishoudelijk restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers.

Commissielid Tim Nijs (D66): ‘Milieubewustwording krijgt nog niet de aandacht die het zou moeten hebben. Er kan zoveel meer. Wij van D66 vinden milieubewustwording belangrijk. Wasbare luiers zijn een duurzaam alternatief. Met deelname aan deze campagne maak je jonge ouders milieubewust en de afvalberg wordt kleiner. Wij vragen het College om te onderzoeken of deelname aan deze campagne haalbaar is’.

Het doel van het project is dat jonge ouders begeleid gaan worden door Milieu Centraal en ook vanuit de gemeente om kennis te maken met wasbare luiers. In Nederland zijn de afgelopen jaren pilots uitgevoerd waarbij ouders voor een bepaalde periode wasbare luiers konden gebruiken. Hierdoor zijn er vele ouders overgestapt op wasbare luiers.

Buiten de milieuwinst levert het voor de burger ook een financieel voordeel op. Voor burgers kan het gebruik van wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers een voordeel van 500 euro per kind opleveren in de luierperiode. Hierin zijn ook de kosten van het wassen van de wasbare luiers in meegenomen. Vanuit de gemeente wordt een financiële bijdrage verwacht. Wat deze bijdrage is, is afhankelijk van de grootte van de pilot.

Raadslid Erik Werps (D66): ‘Natuurlijk kun je alles aan eigen initiatief overlaten. Maar om je gedrag te veranderen is een klein zetje in de rug vaak erg prettig. Als jonge ouders eenmaal enthousiast zijn, zullen zij ook hun vriendenkring aanzetten tot milieubewuster gedrag’.

D66 dient hierover tijdens de gemeenteraadsvergadering van 19 april een motie in.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
15 reacties