Torenverlichting op hoge masten

Het straatbeeld van de Weerter binnenstad zal binnenkort zeer waarschijnlijk veranderen door een drietal masten van 18 meter hoog. Op de drie masten wordt de nieuwe LED-verlichting geplaatst die de kerktoren van de St. Martinuskerk in de schijnwerpers moet zetten.

De St. Martinustoren wordt nu ook al verlicht en is bij heldere weersomstandigheden al van verre afstand te zien. Echter is de oude halogeenverlichting verouderd. Het voornemen is al langer de verlichting te vervangen door de energiezuinige LED-verlichting. De middelen ontbraken tot voor kort. Mede dankzij het convenant dat onlangs met de provincie Limburg is aangegaan voor de uitvoering van het Plan voor de versterking van het stadshart kunnen projecten sneller worden uitgevoerd. Het aanlichten van de Sint Martinuskerk is een van deze projecten.

Oude en nieuwe situatie

De huidige verlichting is geplaatst op daken van 8 particuliere panden. Hierdoor zijn ze slecht bereikbaar voor onderhoud. De huidige verlichting is niet dimbaar. Alle lampen moeten aan of uit, meer mogelijkheden zijn er niet. De nieuwe verlichting biedt meer mogelijkheden. Door de toepassing van led-verlichting zijn er mogelijkheden om de situatie aan te passen met kleuren. Hierdoor kan beter ingespeeld worden op bepaalde evenementen, zoals bijvoorbeeld oranje verlichting met Koningsdag. De verlichting kan tevens gedimd worden.

Drie masten van 18 meter hoog

Het voornemen is om drie masten van 18 meter hoog te plaatsen, Eén achter de kerk en twee aan de voorzijde. De masten worden nabij bebouwing geplaatst, zodat ze geen belemmering vormen voor evenementen zoals de kermis. In de raming is rekening gehouden met een ‘designmast’. Doordat de mast slank is vormgegeven en nabij bebouwing staat zal de mast geen dominant object in het straatbeeld vormen.

Met de aanbesteding van de masten wordt ook rekening gehouden met de toekomstige mogelijkheden. Zo kunnen er camera’s, wifi antennes, een gobo-projector en spots om het plein naar beneden aan te stralen worden geplaatst. De kosten voor de nieuwe verlichting worden geraamd op €165.000,-, waarvan een deel uit Provinciale subsidie wordt bekostigd.

Instemming gemeenteraad

De gemeenteraad zal zeer waarschijnlijk instemmen met de vernieuwing. Het onderwerp staat als ‘hamerstuk’ op de agenda geplaatst van de gemeenteraadsvergadering van 17 mei aanstaande.

Projecttekening (PDF, 1MB):
http://iwdg.nl/2pDAvGx