Weert heeft een flinke sprong omlaag gemaakt in de AD Misdaadmeter en is gedaald naar plek 101. Volgens het AD is Weert het afgelopen jaar een stuk veiliger geworden.

Vorig jaar stond Weert nog op plek 59 van de AD Misdaadmeter en het jaar daarvoor zelfs nog op plek 31 (van de 386). Alleen in 2010 scoorde nog slechter, toen steeg Weert naar plek 20. Deze ranglijst is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en beoordeelt delicten van veelvoorkomende criminaliteit en houdt daarbij rekening met het inwoneraantal.

Sterke daling

Opvallend is dat het aantal straatroven, inbraken in schuren en woninginbraken sterk is afgenomen met respectievelijk -60%, -45,1% en -26,7%. Ook is er een daling van andere delicten zoals auto-inbraken, bedreigingen en vernielingen.

Overvallen

Het aantal overvallen is wel gestegen met 300%. In 2015 werd er 1 overval gepleegd in Weert, in 2016 waren dat er 4.

Buurgemeenten

Het aantal delicten in de gemeente Cranendonck is wel toegenomen. Vorig jaar stond Cranendonck op plek 261, dit jaar stijgt men naar plek 111. Opvallend is de stijging van het aantal mishandelingen, van 33 naar 56 aangiften (69,7%). Het aantal inbraken in schuren steeg met 94,4%. Nederweert daarentegen maakte ook een flinke stijging in de AD Misdaadmeter. Nederweert steeg van plek 286 naar plek 312. Opvallend hier was de daling van het aantal autokraken (-58,1%).

Buurtpreventie

Afgelopen jaar werd tijdens diverse bijeenkomsten in Weert duidelijk dat buurtpreventie (via WhatsApp) een duidelijke positieve bijdrage levert aan de daling van criminaliteit. Buurtbewoners houden een extra oogje in het zeil en informeren elkaar via WhatsApp wanneer er iets niet aan de haak is.

Check de AD Misdaadmeter

http://www.ad.nl/redactie/misdaadmeter/2017/lijst.html

8 REACTIES

 1. Haha, idd een beetje misleidend. Ze hadden het veiligheidsmeter moeten noemen ipv misdaadmeter, en dan de volgorde andersom. Dan kan Weert weer scoren 🙂

 2. Daar werken we toch allemaal aan?

  Nu maar hopen dat SP activisten die iedereen schofferen die een andere politieke mening hebben (@Ibrahim Doslu) dit accepteren.

 3. Zo, zo, zware woorden. Zonder argumenten. Volgens mij is de heer Doslu nauw betrokken bij het buurt preventieteam in Weert-Zuid dat op een praktische manier de buurt duidelijk veiliger maakt.

  Bent U ook zo maatschappelijk betrokken?

 4. En dan probeert de politie (in weert) je ook nog vaak van je aangifte te laten afzien. Zodat deze cijfers beter overkomen in het misdaad overzicht. Is mij overkomen.

 5. Meest opgezochte en gerelateerde termen:
  Veiligheid: zie je zelden in Weert.
  Misdaad: zie je overal.
  Ik mis de “greune” um gewoeen effe te kunne pisse!
  En waat mig betreftj mot dur oug unne zeikbak vur de vröllie kaome. Dan bliettj de boks misgien druug?

Comments are closed.