Afrikadag in de tuin van Toyo

De Weerter Vrienden van Toyo organiseren zondag 2 juli tussen 12.00 en 18.00 uur wederom een sfeervolle Afrikadag aan de Maaseikerweg 312 in Weert. Een middag gevuld met amusement, waaronder uiteenlopende marktkramen, Afrikaanse Djembé workshops van de fantastische groep Djembe Defi, poppentheater-voorstellingen, lekkere hapjes, drankjes en andere heerlijkheden van het leven. De opbrengst van deze dag is bestemd voor het vernieuwende gehandicaptencentrum in het West-Afrikaanse Bénin.

Gehandicapte kinderen worden in Afrika weggestopt in schuurtjes of verstoten door de eigen familie. De angst voor psychische handicaps is zeer diepgeworteld en wordt vaak gerelateerd aan duivelse praktijken. Stichting Vrienden van Toyo wil die kinderen en jong volwassenen niet alleen een nieuw thuis geven, maar ook de omgeving laten zien dat het anders kan. “Als je met eigen ogen ziet waarvoor we dit allemaal doen, kan het niet anders dan dat je daardoor geraakt wordt. Dan begrijp je waar het vuur van onze vrijwilligers vandaan komt”, aldus Pietje van Guilik, een van de initiatiefnemers.

In 2014 begon de stichting Vrienden van Toyo met het bouwen van slaapvertrekken voor het betreffende gehandicaptencentrum. De noodzakelijke muur om het terrein is inmiddels eveneens gerealiseerd en de bouw van de multifunctionele ruimte is van start gegaan. Ook wordt gewerkt aan vertrekken voor medisch personeel. Fantastisch nieuws is dat er nu structureel psychiatrisch personeel aanwezig is.

Behalve de nieuwbouw, die de stichting hoopt te kunnen voorzien van zonne-energie, maken de Vrienden van Toyo zich sterk voor het verbeteren van de zorg en het organiseren van dagbesteding en activiteiten die het centrum deels zelfvoorzienend maken. Daarnaast zetten zij ter plekke een baanbrekende campagne in om kennis over te dragen en het bewustzijn rond gehandicapte mensen te vergroten.

De structuur van de lokale organisatie is recent aangepast om zo de duurzaamheid van alle investeringen te garanderen. Tijdens de Afrikadag zal een lopende presentatie gegeven worden over alle vorderingen in Bénin.

Iedereen is welkom op de locatie aan de Maaseikerweg 312 in Tungelroy (2e oprit rechts na de Toerist – vanaf Weert). Mede dankzij de grote groep vaste deelnemers belooft het weer een prachtig feest te worden. Entree: 1,50 euro.