Kamervragen over niet verbreden A2

Afgelopen week werd bekend dat minister Melanie Schultz van Haegen geen voorstander is van verbreding van de snelweg A2 tussen Weert en Eindhoven. “Er zijn elders in Nederland grotere knelpunten” aldus de minister. De minister stemde wel in met een kleiner maatregelenpakket, waaronder een het beloningsprogramma ‘Spitsmijden’ voor forenzen.

De keuze van de minister schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Ook werkgeversverenigingen vonden de beslissing “onbegrijpelijk”. Wethouder Van den Heuvel uit Weert twitterde: Lekker blijven slapen in Den Haag en denken dat NL ophoudt bij de rivier Wanbeleid, bedankt VVD minister”.

Ook Tweede Kamerleden begrijpen het besluit niet. De CDA-Kamerleden Martijn van Helvert en Erik Ronnes hebben vragen gesteld aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Er blijken nog wat haken en ogen te zitten aan het beloningsprogramma ‘Spitsmijden’. Volgens de regelgeving zou dit programma, waarbij geld wordt uitgekeerd aan deelnemende reizigers, alleen toegepast mogen worden bij grote werkzaamheden. “Welke werkzaamheden worden er dan uitgevoerd op de snelweg tussen Eindhoven en Weert”, zo luidt een van de vragen.

Tevens wil men weten of budgettaire redenen leidend zijn geweest bij de beslissing. Tevens vragen de Kamerleden zich af hoe het mogelijk dat tussen Weert en Eindhoven elke dag een file staat, maar dat het bij de berekeningen niet als knelpunt dat opgelost moet worden wordt gesignaleerd.

De Kamervragen zijn in behandelijk genomen en de verantwoordelijk staatssecretaris zal de vragen binnenkort beantwoorden.

Lees de brief (PDF)

http://iwdg.nl/2sYkj6z