Kledingdagen kinderen in armoede

Foto door: Ines van Megen-Thijssen

(Foto’s) Voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen heeft de gemeente Weert op zondag 11 en maandag 12 juni kledingdagen georganiseerd. Op deze dagen bood een aantal Weerter ondernemers van kleding- en schoenwinkels hun producten aan tegen gereduceerde prijzen. Per kind in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar hadden de gezinnen € 100,- te besteden.

De kledingdagen zijn een groot succes geworden. Voor 500 kinderen is kleding uitgezocht. Het is de eerste keer dat een dergelijk initiatief met lokale ondernemers in Limburg werd gehouden.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “We hebben onderzoek uitgevoerd naar de behoefte van deze kinderen. Er was vooral behoefte aan nieuwe kleding, zodat zij onder andere mee kunnen doen met hun leeftijdsgenoten op school en geen achterstand hebben. Samen met geïnteresseerde lokale ondernemers, de Sponsorwinkel en Horne Quartier hebben we dit opgezet, waardoor een win-win situatie is ontstaan. Ik wil ze daar hartelijk voor bedanken”.

Kledingmarkt

De Kledingdagen hebben plaatsgevonden in de sporthal op het terrein van Horne Quartier, het voormalige KMS-terrein. De ondernemers hebben hun producten aangeboden door middel van een kledingmarkt. Zij boden kleding en schoenen aan uit hun actuele collecties. Bij binnenkomst kregen de gezinnen die in aanmerking kwamen bonnen ter waarde van € 100,- per kind. Deze bonnen konden zij naar eigen keuze inleveren bij de kraampjes van de winkels. De waardebonnen waren alleen geldig op deze dagen en niet in de winkels van de ondernemers.

Ondernemers

De deelnemende ondernemers waren: Buik en Bengel, Colada Schoenen & Sport2000, Dean4kidz, HEMA, Palmen Sport, Posno-Sport, Score, Trendyz Shoes en Xambeau bodyfashion.

Geld in natura

Door middel van deze Kledingdagen is invulling gegeven aan het extra geld dat gemeenten in 2017 hebben ontvangen van het Rijk voor kinderen in armoede. Daarbij is de afspraak gemaakt dat het geld in natura bij kinderen terecht komt. De Kledingdagen worden ingezet naast de bestaande regelingen zoals onder andere het Sociaal Cultureel fonds, het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds en de samenwerking met stichting Leergeld.

De bedoeling is om de Kledingdagen jaarlijks in het voor- en najaar te laten plaatsvinden. Wie zich wil aanmelden voor de volgende kledingdagen, kan terecht bij de Vraagwijzer in de hal van het stadhuis in Weert. Bij de Vraagwijzer wordt bekeken of je in aanmerking komt voor de kledingdagen.

Foto’s door: Ines van Megen-Thijssen