Tijgermug duikt weer op in Weert

7 reacties

Uit recente informatie op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er onlangs tijgermuggen zijn aangetroffen in de gemeenten Montfoort en Weert. Nadere informatie over de vindplaatsen wordt door de NVWA niet bekend gemaakt. Het niet bekendmaken van de locaties is volgens stichting platform Stop invasieve exoten uit oogpunt van bescherming van de volksgezondheid en openbaarheid van milieu-informatie een onwenselijke situatie.

De tijgermug is een exotische muggensoort die meer dan 20 virusziekten zoals zika, knokkelkoorts en chikungunya kan verspreiden en bovendien zeer hinderlijk is omdat hij overdag steekt. Met de recente vondsten stijgt het aantal locaties waar dit jaar gevaarlijke exotische muggen zijn gevonden naar zeven. Eerder was reeds bekend geworden dat de tijgermug bij de bloemenveiling in Honselersdijk was gevonden, bij een bandenbedrijf in Lelystad, en in de Haarlemmermeer. De Aziatische bosmug is dit jaar op diverse plekken in Lelystad aangetroffen, want er zijn daar verschillende populaties die de NVWA nog niet heeft weten uit te roeien. De gelekoortsmug (ook wel denguemug genoemd) is dit jaar aangetroffen in zowel Haarlemmermeer en Moerdijk.

Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: “Verontrustend is dat de informatie die de NVWA over muggenvangsten verstrekt in de loop der tijd steeds kariger wordt. Tot voor kort vermeldde de NVWA of de vindplaats een bandenbedrijf was of een andere gespecificeerde locatie, nu wordt alleen de gemeente nog genoemd. Dat geeft veel onduidelijkheid en onrust. Bovendien miskent de NVWA daarmee de belangrijke rol die burgers kunnen hebben bij het opsporen van exotische muggen. Als zij weten waar de mug precies gevonden is, kunnen ze extra alert zijn op vreemde muggen in die omgeving.”

In Weert zijn van 2010 tot en met 2014 tijgermuggen aangetroffen bij twee bandenbedrijven en bij een handelaar in gebruikte vrachtwagens.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
7 reacties