In mei van dit jaar ondertekenden de gemeente Weert en Houthandel Scheijmans BV een intentieverklaring voor het haalbaarheidsonderzoek naar de verplaatsing van de houthandel aan de Biest naar een bedrijventerrein in Weert. De verplaatsing is een stap dichterbij gekomen.

De houthandel heeft een perceel op Kampershoek op het oog. De gemeente wil het perceel van het kasteel kopen en omvormen naar een publieke functie. Het haalbaarheidsonderzoek lijkt een positieve uitkomst te hebben want het college van B&W heeft de gemeenteraad een voorstel gedaan.

Geldkrediet

Het college vraagt de gemeenteraad om een geldkrediet van € 2.125.000,- om de verhuizing van de houthandel mogelijk te maken. Van dit bedrag wil men € 817.742,- reserveren voor toekomstige ontwikkelingen bij kasteel Nijenborgh aan de Biest zoals de herbestemming van het stadspark.

De gemeenteraad zal nog moeten instemmen met het voorstel alvorens de verplaatsing van het bedrijf kan worden uitgevoerd.

Houtskoolschets gemeente Weert / Scheijmans

19 REACTIES

 1. De om gedraaide wereld Scheijmans kocht het perceel voor 1 gulden destijds.
  De verhuizing betalen is dan niet geheel evenredig met de aankoop prijs van scheijmans destijds. Laten we de bedragen eens omdraaien ruim 2 miljoen voor het opknappen van het terrein en de 8 ton voor de verhuizing!!!!

 2. Maar de gemeente wil toch het perceel hebben en het bedrijf uit de stad weg hebben? Als jij iets heel graag wil kopen van iemand, dan ga je toch ook niet kijken wat iemand er destijds voor heeft betaald?

 3. Scheijmans heeft destijds niet hoeven te betalen wat het perceel waard was. Het is “weggegeven” voor een symbolisch bedrag, iets waar veel Weertenaren het toen al niet mee eens waren. En dat ging niet over die 1 gulden, maar ook over het feit dat er een handel werd opgezet op een voor Weert historisch perceel. Mijn huis is ongeveer 6 maal zo veel waard als 50 jaar geleden (de wisseling van gulden naar euro meegenomen) en dat is toch wel een verschil met 2 miljoen maal.

 4. Niet ‘in principe’ !
  Het geld IS bedoeld voor de gemeenschap en de gemeente(raad) wordt gekozen door de inwoners. In maart 2018 mag u uw stem uitbrengen 🙂

 5. Als het verschil tussen de 2,1 miljoen en die 8 ton de waarde is van het perceel op Kampershoek, incl verhuiskosten dan is het wel een eerlijke deal.

 6. Ik begrijp je (denk ik).

  Je ziet de overheid als een soort nachtwaker die moet zorgen voor orde, veiligheid, infrastructuur en wellicht nog wat zaken maar zich met andere dingen vooral niet moet bemoeien.

  Er zijn ook mensen die vinden dat de overheid zich met alles en iedereen moet bemoeien tot in de kleinste details.

  Ik denk dat de mening van de meeste mensen er ergens tussenin zit.

  Is het daadwerkelijk een taak van de gemeente om ervoor te zorgen at de houthandel verplaatst wordt en vervolgens het stadspark op te knappen? In de beredenering van de overheid als nachtwaker niet. Maar dan zou je bijvoorbeeld ook niet moeten investeren in de binnenstad, in wijken en dorpen, verenigingen enzovoorts.

  Het is zoals Joost Bosseve zegt de gemeenteraad die daar namens de inwoners van Weert een afweging in maakt. Vinden we het nodig of vinden we het niet nodig?

 7. Ik ben het helemaal met je eens als het gaat om het werk voor de politiek m.b.t. het vinden van een compromis tussen geen bemoeienis en te veel bemoeienis. Ik vindt ook dat je gelijk hebt daar waar het gaat om Scheijmans moet daar weg. Sterker, maar dat is nu eenmaal vroeger gebeurd, de gemeente had dit rijksmonument nooit weg moeten geven voor 1 gulden. Het is zo ver ik weet het oudste nog in goede staat verkerende bouwwerk in Weert, en is dan zoiets als kasteel Nijenrode inrichten als laswerkplaats. Maar waar het vooral om gaat is dat de gemeente een dusdanig bedrag daarvoor gaat betalen. Dan moet je opletten of je gaat zomaar denken dat de gemeente zich heeft laten afpersen. En dan ga je je afvragen wat het verplaatsen van Swinnen straks gaat kosten.

 8. Je hebt helemaal gelijk. Swinnen moet alles zelf betalen. En deze houdhandel krijgt een dikke financiering om te kunnen verhuizen. Omdat de gemeente o zo graag dat perceel wil hebben.
  Als de gemeente zich ook eens meer inzette voor de overlast op Leuken. En Swinnen actief helpt met zoeken naar geschikte locaties.

 9. Zo vermoeiend al die betweters die vinden dat iets te duur of te goedkoop is. De gemeente (dus het orgaan dat namens ons handelt, door ons gekozen is, met uitzondering van de burgemeester hoewel dat nu ook lijkt te gaan veranderen) wil graag 1) het kasteel en omliggende grond voor de gemeenschap hebben en 2) het bedrijf uit het centrum weg hebben. Daarvoor zal de gemeente geld op tafel moeten leggen. Dan is het simpel een kwestie van bepalen wat het je waard is én wat het bedrijf of de familie Scheijmans wil hebben om het kasteel en de grond te verlaten. Heel simpel.

  Als je geluk hebt dan kom je in overeenstemming tot elkaar. Dat is nu kennelijk gebeurd. Klaar. En dan kan er wel een of andere Passie uit Weert zijn die vindt dat er te veel voor betaald wordt maar Passie heeft het niet voor het zeggen en daarbij heeft Passie waarschijnlijk ook niet de kennis om écht goed te beoordelen of het bedrag te hoog of te laag is.

  Ik hoop dat de gemeente er iets moois van gaat maken, van het kasteel en de omliggende grond. Ik hoop dat er iets komt waar veel Weertenaren van kunnen genieten. En als dat niet zo is, dan zijn er volgend jaar in het voorjaar weer verkiezingen.

 10. de gebroeders Scheijmans hebben het bedrijf pas een jaar of 2 geleden overgenomen van hun vader , ze zijn allebei in de 50 en hebben geen opvolgers . De reden dat ze het bedrijf nu opeens willen verplaatsen is dat het op deze locatie onverkoopbaar is wat gegarandeerd binnen enkele jaren gaat gebeuren ! De gemeente kan hun beter zelf al die asbest daken laten saneren voor eigen rekening !

Comments are closed.