Archieffoto WdG

Peiling – De afgelopen dagen zijn de eerste plannen van het nieuwe kabinet uitgelekt. Een opmerkelijk en omstreden plan is een proef voor het legaliseren van wietteelt. Ook Weert wil zich aansluiten als deelnemer van de proef.

Burgemeester Heijmans is voorstander van gereguleerde hennepteelt. Eind 2013 was hij al bezig om samen met andere Limburgse coffeeshop-gemeenten een pilot vorm te geven. Met de proef wil men gezondheidsrisico’s beheersbaar maken, coffeeshops uit het criminele circuit halen, de overlast en gevaar in woonwijken verminderen en criminele netwerken bestrijden.

In 2014 heeft Weert samen met andere Brabantse en Limburgse gemeenten een wietmanifest ondertekend om het toenmalig kabinet ertoe te bewegen om aan de slag te gaan met het experiment. Tot op heden gebeurde er niets, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Het nieuwe kabinet wil toestaan dat in een aantal gemeenten legale wiet wordt verspreid. Gemeenten kunnen zichzelf hiervoor aanmelden en een organisatie in Nederland krijgt de vergunning om ‘overheidswiet’ te telen.

Could not load the poll.

Bekijk je dit bericht via de Android / iOS app en wil je stemmen? http://iwdg.nl/2yT036J.

26 REACTIES

 1. En worden de “gewone” sigaretten dan ook weer uit de ban gehaald? Straks mag je legaal een joint roken in een coffeeshop maar een sigaret mag niet. Hoe krom kunnen stichtingen (lees anti-rook lobbies) het voorstellen met behulp van overheids (lees ons) geld.

 2. Er zit ook een andere kant aan het verhaal; wat doen we met de in omvang toenemende groep verslaafden. Wordt de onveiligheid groter door inbraak en beroving want ook de groep die het vergrote legale aanbod niet betalen kan, zal stijgen.

 3. Ik geef geen oordeel over gezond of niet gezond. Ik vind het gewoon vreemd dat je straks legaal op plekken drugs mag gebruiken en je op die zelfde plek geen sigaret zou zonder wiet zou mogen roken. Komt nog bij dat je een coffeeshop mag binnengaan al gebruik je geen wiet. Dan hoeft de ruimte ineens niet meer rookvrij te zijn.

 4. Bedrocan is en blijft voorlopig de alleen leverancier van legale wiet.
  Tussen de 8 en 9 euro kost 1 gram voor apothekers daar.
  Ze produceren daar nu 650kg per jaar daar zouden de koffieshops ruim 2 dagen mee vooruit kunnen.
  Een beetje wiet kost nu in de shop 10 euro, daarvan was de inkoop ongeveer 4 euro
  per gram, dat is een verkoopfactor van 2,5
  In het gunstigste geval zou wiet dan verkoop ongeveer 15 euro per gram worden.
  Met de factor 2,5 = rond de 20 euro.
  Legaliseren op de manier hoe D66 het wil, gaat dus nooit of te nimmer het illegale
  circuit doorbreken, nooit.
  Wiet kost hobby kwekers 50 eurocent per gram om te kweken met betaalde stroom.
  Binnenlands gebruik ligt op 300kg, ja kilogram per dag. De export is ongeveer 2700kg.
  Er kan 1 kolencentrale sluiten als de kweek op zou houden.
  Helaas moeten ze de stroom wel stelen, zouden ze dat niet doen en gebruikt de net aansluiting meer dan 10.000kwh per jaar dan krijg je automatisch bezoek.
  De straathandel zal nog groter worden als de prijs van het product zo gaat stijgen en illegale kweek dus nog winstgevender zal worden. Sinds de leds van Cree met hun cxa en cxb series zijn ze met infrarood ook niet meer te vinden, de groene kaart van NL zal donker worden. Ik wens ze nogmaals succes met iets wat gedoemd is om te …..

 5. wiet koste voor de euro rond de 10gulden telers kregen 3 tot 3,5 per gram.
  Dat is allemaal euro`s geworden en de criminaliteit is explosief gestegen.
  Die stap gaan we nog een keer maken dankzij Pechthold zijn naam zegt alles pech en old, ook zijn denkwijze`s.

 6. Importeren uit landen waar je zonder extra licht etc kunt telen lijkt me veel goedkoper. Maar ja: Nederland kassenland. Hetzelfde geldt natuurlijk voor tomaten, komkommers, paprika’s en noem maar op.

 7. Pechthold wil ook geen minister worden. Hij heeft namelijk nergens inhoudelijk verstand van. Die man kan dus eigenlijk helemaal niets. Unne nutterd.

 8. zowiezo ligt het stelen aan de persoonlijkheid van iemand en niet aan wat hij gebruikt alleen de gebruiker wordt vaak gepakt omdat ze niet meer goed functioneren met hun drugskop

 9. De moderator van de site is het er niet mee eens dat ik hier linkje`s plak.
  Tot 2 keer toe zijn ze verwijderd.
  Zelf zoeken op www het trefwoord cree cxb3070 ad
  Ik wil niemand aanzetten tot kweken, maar als NL volledig overgaat op led
  dan zijn ze niet meer te vinden en daalt de co2 uitstoot voor de teelt met 50% ook neemt het brandgevaar af.
  Amerika loopt inmiddels voor op NL.
  De hennep hetze in europa maakt het produkt duurder en dus crimineel interessanter en er wordt geen grammetje minder gekweekt.

 10. Ik heb een en ander nog eens nagelezen. Nergens kan ik vinden dat ik heb geschreven dat het niet volgens de verschillende wetten zou zijn. Het enige dat ik aangeef is dat ik het vreemd vind dat die twee wetten elkaar zo tegenspreken dat je een situatie hebt dat de drug straks in een openbare gelegenheid mag worden gebruikt en de sigaret niet.

 11. Pechthold en Buma blijven in de kamer omdat ze denken dat ze dan, in het geval van verdeeldheid in de fractie, potentiele nee stemmers naar ja kunnen buigen. Ook in de kamer wordt je als fractielid niet echt vrij gelaten in het uiten van je mening, tenzij je uitzetting wilt riskeren.

 12. De groene stof in het blad maakt wiet roken 2x zo slecht dan tabak (geel bruin blad) de hars die verdampt en geïnhaleerd wordt schaad longen onmiddellijk. De meeste NL blowers roken wiet met tabak.
  Het roken van een tabaksjoint geeft dus 3x zoveel meer kans op longkanker.

 13. Zo is het en niet anders! De enige juiste maatregel is een absoluut verbod nastreven met torenhoge straffen bij overtreding. Helaas zijn er geen onschadelijke tussenvormen.

 14. Daar gaat u wat mij betreft toch te ver.
  Bij een grote groep Nl ers is het gebruik medisch, niks recreatief.
  Pure noodzaak om door het dagelijkse leven te komen.
  Daar kun je wel aan voorbijgaan, maar dan schaadt je een grote groep. Een groot deel van deze groep rookt de cannabis niet.
  Deze groep zou zonder cannabis aan de pharmaceutische industrie overgeleverd zijn, medicijnen kosten ook geld en zijn ook niet allemaal goed voor je gestel ook de kwaliteit van leven daardoor vaak niet.
  Waar licht de balans. Wie bepaalt wat goed is voor je.
  Eerder sterven door longkanker maar kwalitatief een redelijk leven. Of aan de medicijnen daardoor ook een verkort leven en kwalitatief een minder leven.

 15. Als de subsidies voor anti rook campagnes worden gestopt zullen de stichtingen die daarvan bestaan zich misschien gaan richten op alcohol, bijvoorbeeld een verbod van drinken van alcohol in cafe’s.

Comments are closed.