Kerstverlichting: te duur of onmisbaar?

Foto via Depositphotos (catalin.stoica)

Waar andere jaren zonder enige twijfel tientallen of zelfs honderden kerstlampjes op het stroomnet werden aangesloten, is dat dit jaar wel anders. Met de huidige energieprijzen kan het immers een duur grapje worden je huis en tuin in kerstsferen te brengen. De vraag is dus: is kerstverlichting dit jaar te duur of toch echt onmisbaar?

Peiling

Verlicht jij je huis dit jaar net als andere jaren?

Bespaartips

Als december voor jou niet compleet is zonder een paar sfeervolle lampjes in je huis of tuin, dan zijn er gelukkig wel manieren om de kosten te drukken. Op milieucentraal.nl lees je hoeveel energie verschillende soorten kerstverlichting verbruiken en vind je tips om zowel het milieu als je eigen portemonnee te sparen. De belangrijkste tip: ga voor led-verlichting. Het is één keer iets duurder in aanschaf, maar bespaart je daarna jarenlang wel ruim 95% aan stroom.

Even rekenen

Zo kost het je met led-verlichting nog maar zo’n € 4,- om een kerstboom met 20 lampjes, een kerstster, een 10 meter lange lichtslang aan de gevel en 100 buitenlampjes in een boom aan te zetten – mits je daarvoor ook een timer gebruikt, zodat de verlichting niet onnodig lang brandt. Heb je geen timer en gebruik je nog gloeilampjes, dan kunnen de kosten gedurende de decembermaand oplopen tot wel € 120,-.

Deze berekeningen zijn gebaseerd op een energietarief van € 0,70 per kWh. Afhankelijk van jouw eigen contract kunnen de kosten voor jou een stuk lager, maar ook hoger uitvallen. Genoeg reden om de stekker eruit te trekken, of toch niet?


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.